Asi neřeknu nic nového, média už všechno sdělila. Pamatuji si, že se ozvala rána, zvedl se prach. Okamžitě jsem volal dispečerovi a informoval ho o situaci. Ve stejném okamžiku se začali z jednotlivých vagónů přes spojovací zařízení cestujících se strojvůdce ozývat cestující, každý o něčem jiné, hlásili se jeden přes druhého. Hned jsem se rozhodl, v souladu s instrukcemi pro podobné situace, že dopravím soupravu do nejbližší stanice.

Zdroj: Youtube

Jakmile jsme zastavili ve stanici, během minuty jsem zjistil, co se vlastně stalo. Cestující z prvního vagonu začali zmatkovat. Tvrdili, že k výbuchu došlo v prvním vagonu. Během krátkého okamžiku jsme si ale ujasnili, že výbuch se týkal třetího vagónu.

Výbuch v petrohradském metru
Útok v ruském metru: podezřelým je Kyrgyz. Počet obětí stoupl na čtrnáct

Zvukovým znamením jsem na pomoc přivolal tři strojvůdce-instruktoři, kteří se v tu dobu nacházeli v této přestupní stanici metra. Okamžitě začali pomáhat.

Řídil jsem se instrukcemi pro krizové situace a také pokyny dispečera. Na strach nebyl v té chvíli čas. Nevznikla ale žádná panika, cestující z prvního vagónu zůstali uvnitř.

V petrohradském metru došlo k výbuchu
Policie vyšetřuje výbuch v metru jako teroristický čin

Pondělí bylo pro mne těžký den. Nestihl jsem to už domů. Přitom nedlouho po neštěstí už hlídali můj byt. Mám rodinu, malé děti. V jedenáct večer u nás zvonili a chtěli něco vysvětlit. Za dané situace to nebylo moc příjemné, uzavírá strojvedoucí petrohradského metra Alexandr Kaverin.

Výbuch v petrohradském metru
Strach v Petrohradu. Kvůli bombovým poplachům se uzavírají stanice metra