„Nyní strávíme naše vzácné chvilky s naším synem Charliem, který se naneštěstí nedožije svých prvních narozenin,“ uvedli rodiče Charlieho Chris Gard a Connie Yatesová.

Jejich právník v úterý také obvinil londýnskou nemocnici, kde je chlapec ošetřován, že zabraňuje jejich synovi zemřít doma s nejbližšími.

Zdrcení rodiče Charlie Garda poté, co soud rozhodl, že jejich syn musí zemřít
Nechte to miminko žít ještě šest dní, rozhodl soud

Právník nemocnice Ormond Street toto nařčení odmítl a prohlásil, že by všichni pohnuli „nebem a zemí, aby umožnili malému Charliemu jet domů, ale z praktických důvodů to není možné.“

Podle serveru BBC soudce uvedl, že nemocnice navrhla přemístit Charlieho do hospice, což se v tuto chvíli jeví jako nejrealističtější řešení. Poskytl by tak jeho rodičům prostor, soukromí a ochranu, kterou potřebují.

Také dodal, že konečné rozhodnutí o tom, zda může být Charlie poslán domů, zveřejní ve středu.

Pláž v Hurghadě
Češka napadená v Egyptě je v kritickém stavu a není schopna převozu

Charlie trpí vzácnou genetickou nemocí, která způsobuje progresivní poškození mozku a postupné ochabování svalstva. Potřebuje tak ventilátor k dýchání, nevidí, nemůže hýbat končetinami, plakat ani polykat. Tato forma vede k rychlé smrti. Jeho rodiče se s jeho stavem smířili až poté, co nejnovější testy ukázaly, že jeho stav je nevratný.

Případ vyvolal diskuzi na sociálních médiích a v tisku o tom, zda by lékaři, soudci nebo rodiče měli rozhodnout o osudu dítěte. Mezi mnoha lidmi, kteří chlapce podpořili je také americký prezident Donald Trump a papež František.

Princ Harry se svou mámou, princeznou Dianou
Synové princezny Diany vzpomínají v novém televizním dokumentu na svou matku