"Vím, že budu souzena, ale mé svědomí je čisté. Nespáchala jsem zločin," řekla Rousseffová s tím, že vždy dodržovala ústavu a dělala to nejlepší pro svou zemi. "Nemohu si pomoct, ale cítím hořkost nespravedlnosti," dodala na adresu svých žalobců v rámci zhruba půlhodinového projevu.

Podle dočasně odvolané prezidentky je celý proces takzvaného impeachmentu organizován opozicí a podnikatelskými elitami se záměrem chránit zájmy privilegovaných společenských vrstev. Brazilce prý proto s novou hlavou státu čekají mimo jiné dalekosáhlé škrty ve výdajích na sociální programy. "Staneme se zřejmě svědky porušení ústavy a skutečného převratu… V sázce je budoucnost Brazílie," varovala Rousseffová.

Rousseffovou doprovázel na jednání senátu její spojenec, exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, známý levicový zpěvák Chico Buarque a skupina asi dvou desítek bývalých ministrů. Několik stovek jejích stoupenců ji podpořilo demonstrací před brazilským parlamentem.

Senát v květnu Rousseffovou dočasně zbavil funkce. Politička je podezřelá z porušení rozpočtových pravidel s cílem zakrýt deficit veřejných financí. Pokud senát v nejbližších dnech nejméně třípětinovou většinou svých členů odvolá Rousseffovou definitivně, její mandát dokončí úřadující prezident Michel Temer.

Podle propočtů médií je odvolání Rousseffové velmi pravděpodobné. "Potřebujeme 54 hlasů a čekáme, že jich budeme mít nejméně 60," řekl dnes agentuře Reuters Temerův mluvčí. Podle průzkumu, který dnes zveřejnil deník O Estado de S.Paulo, bude proti dosavadní prezidentce hlasovat 53 senátorů, podpořit se ji chystá jen 19 z nich - a to je o devět méně, než by Rousseffová potřebovala pro další udržení ve funkci.

Rousseffová letos v březnu čelila statisícovým demonstracím požadujícím její odchod i kvůli údajné roli v korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras. Opozice tvrdí, že část z úplatků sloužila k financování předvolební kampaně Rousseffové.