Příští týden by měla proběhnout v Singapuru přípravná mise, jíž by se měli účastnit asistenti obou státníků. Na jejím výsledku záleží, zda se plánovaný summit 12. června uskuteční, nebo ne. "V Singapuru uvidíme. Velmi dobře by mohl proběhnout. Ale ať bude výsledek jakýkoli, budeme jej znát příští týden," uvedl Trump na dnešní tiskové konferenci v Bílém domě. Informuje o tom agentura AFP.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump.
Summit Kima s Trumpem v ohrožení? KLDR se nelíbí pokračující vojenská cvičení

"Jestli pojedeme, bude to, myslím, pro Severní Koreu skvělá věc," dodal americký prezident.

Trumpem osobně vybraní pobočníci - včetně zástupce náčelníka štábu Joe Hagina a zástupkyně poradce pro národní bezpečnost Miry Ricardelové - odcestují příští týden do Singapuru, aby se zde sešli se svými severokorejskými protějšky. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo už dříve řekl, že nyní závisí existence summitu na postoji KLDR, konkrétně na jejím vůdci Kimovi.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump.
Trump připustil, že se summit s Kim Čong-unem možná neuskuteční

"Požádal o schůzku a americký prezident souhlasil, že se s ním setká. Vidím velmi nadějně, že se toto setkání uskuteční," řekl Pompeo.

Jednání na nejvyšší úrovni mezi Trumpem a Čong-unem mělo následovat po summitu mezi vůdci Severní a Jižní Koreje, který se jevil jako úspěšný a směřující k faktickému ukončení války mezi oběma zeměmi a jadernému odzbrojení na Korejském poloostrově. Severní Korea však v květnu obvinila USA a svého jižního souseda z přípravy invaze, kterou mělo podle ní představovat společné pravidelné cvičení jihokorejských a amerických vojenských jednotek. KLDR kvůli tomu zrušila další schůzku s Jižní Koreou a pohrozila, že se nemusí uskutečnit ani summit s prezidentem Spojených států.