Podle listu Washington Post Rumsfeld, který řídil Pentagon od roku 2002 do roku 2006, posílal denně 20 až 60 interních memorand, jimž jeho podřízení říkali „vločky“.

V nich například psal, že „Arabové jsou líní“ nebo žádal „chlapácká prohlášení“, která by veřejnost přiměla k tomu, abyzačala podporovat stále méně populární válku v Iráku.


V roce 2006, když už se američtí voliči stavěli ostřeproti, například žádal v jednom interním memorandu své podřízené: „Mluvte o Somálsku, Filipínách atd. Přimějte Američany, aby si uvědomili, že ve světě je obklopují divocí extremisté.“

Rumsfeld také spojoval problematiku Iráku a Íránu. V jednom svém memorandu z roku 2006 zdůrazňoval, že „Írán je velkou obavou Američanů. Pokud selžeme v Iráku, pro Írán to bude znamenat výhodu.

V roce 2004 zase uvažoval, zda nepřejmenovat boj proti terorismu na „celosvětové povstání“. Svým spolupracovníkům pak radil, aby „otestovali, jaké by to mohlo mít výsledky, jestliže by se válka proti terorismu přejmenovala tímto způsobem“.

Někteří bývalí Rumsfeldovi spolupracovníci však někdejšího ministra obrany brání. Tvrdí, že novináři listu The Washington Post vytrhli řadu citací z kontextu a že si účelově vybrali několik memorand z celkového počtu 20 000, které Rumsfeld rozeslal, když byl ve funkci.