Oba kosmonauti už spolu byli na palubě ISS v roce 2010. Dvaapade­sátiletý Kornijenko strávil v kosmu celkem 176 dní, osmačtyřicetiletý Kelly více než 180 dní. Dvouletá příprava Kornijenka a Kellyho na roční misi začne počátkem příštího roku v USA, Rusku a dalších partnerských zemích ISS, uvádí se v prohlášení NASA.

Cílem této expedice je podle Nasa lépe pochopit, jak reaguje lidské tělo na drsné podmínky kosmického prostoru a jak se na ně dokáže adaptovat.

Let na Měsíc a Mars

Předpokládá se, že údaje shromážděné za dobu roční mise pomohou mimo jiné určit s větší přesností schopnosti a zdravotní strav členů posádky a vypracovat účinná opatření k odstranění rizik spojených s dalšími plány dobývání kosmu. Ty se týkají mimo jiné plánovaných letů k Měsíci a na Mars, uvedla NASA.

Doposud byly mise kosmonautů na ISS omezeny maximálně na šest měsíců.

Kornijenko a Kelly byli vybráni na tuto výpravu proto, že jsou považováni za nejzkušenější a nejkvalifikovanější představitele pokořitelů kosmu obou zemí, kterým také nechybí správné nadšení. Oba se těší plné důvěře Roskosmosu a NASA, uvedl šéf Roskosmu Vladimir Popovkin.