Dalších 14 lidí, včetně dvou dětí, zemřelo a 30 utrpělo zranění ve městě Azáz, které leží v těšné blízkosti turecké hranice a zhruba 30 kilometrů severně od města Halab. Zasažena tam byla škola, ve které se ukrývaly rodiny prchající před násilnostmi, a rovněž dětská nemocnice, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele.

Jeden ze svědků z Maara an-Numánu řekl, že tamní klinika byla zcela zničena. MSF provozuje na severu Sýrie šest zdravotnických zařízení a přímo podporuje více než 150 zdravotnických středisek a nemocnic na celém území Sýrie, zvláště pak v obléhaných oblastech. Jde převážně o provizorní nemocnice bez personálu Lékařů bez hranic, kterým organizace poskytuje materiální podporu, školení a konzultace.

Cílený útok

Podle zdrojů z MSF byla budova zasažena čtyřikrát při dvou těsně po sobě následujících útocích. Celkem bylo v obydlené oblasti zasaženo zhruba 15 budov. „Vypadá to jako cílený útok na zdravotnické zařízení a my ho co nejostřeji odsuzujeme," uvedl vedoucí mise MSF Massimiliano Rebaudengo. Po útoku se podle něj ocitne na 40.000 lidí bez přístupu k lékařské péči. Nemocnice měla kapacitu 30 lůžek, dva operační sály, ambulanci a pohotovost. Pracovalo v ní 54 zaměstnanců. Každý měsíc vyhledalo ošetření v ambulanci zhruba 1500 lidí, pohotovost navštívilo 1100 lidí a ve dvou operačních sálech lékaři provedli zhruba 140 operací, zejména ortopedických a chirurgických. Lékaři bez hranic tuto nemocnici podporovali od září 2015 a pokrývali všechny potřeby nemocnice včetně dodávek zdravotnického materiálu a financování provozu.

Předseda francouzské sekce Lékařů bez hranic se domnívá, že za útokem stálo ruské či syrské letectvo. „Máme nejméně sedm mrtvých mezi personálem a pacienty a nejméně osm pracovníků MSF zmizelo a nevíme, zda jsou naživu," řekl Mego Terzian agentuře Reuters. Podle místních obyvatel stáli za útokem Rusové, letadel prý bylo mnohem víc a munice byla mnohem silnější než ta, kterou používá syrská armáda.

Třetí nemocnice

Třetí zasažená nemocnice leží na severu města Maara an-Numán. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje z Londýna, tam přišli při náletu o život dvě zdravotní sestry.

Turecká armáda už třetím dnem pokračuje v ostřelování Azázu a turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes řekl, že Turecko nehodlá nechat město padnout do rukou Kurdů. O město bojují oddíly kurdských milicí YPG, které Ankara řadí k teroristickým organizacím, zatímco Spojené státy je považují za spojence v boji proti radikálům.

Kurdové se minulý týden zmocnili letiště u Azázu, ležícího asi deset kilometrů od turecké hranice. „Musejí se z toho letiště stáhnout. Když to neudělají, postaráme se, aby to letiště nebylo použitelné," řekl Davutoglu.

Rusko a Turecko si dnes vyměnily ostré slovní útoky k působení v Sýrii. Moskva obvinila Turecko, že napomáhá skupinám radikálů a ozbrojencům dostat se nelegálně do Sýrie a doplňovat řady hnutí Islámský stát (IS) a dalších teroristických organizací. Rusko-turecké vztahy velmi poznamenal loňský incident, při němž Turci sestřelili údajně nad svým územím ruské bojové letadlo.

Mogheriniová: Útoky na nemocnice jsou zcela nepřijatelné

Za zcela nepřijatelné považuje šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová útoky na zdravotnická zařízení, které se v poslední době odehrály v Sýrii. Novinářům to řekla na tiskové konferenci po dnešní bruselské schůzce ministrů zahraničí Evropské unie. Podobně se o útocích na civilisty v Bruselu vyjádřil také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Podle Zaorálka by příměří, které má začít platit ve čtvrtek, mohlo být „oknem příležitosti" a je třeba jej využít k doručení humanitární pomoci lidem v zemi. „Kamiony už jsou na cestě. V tuto chvíli ale není jisté, jestli dojedou," poznamenal. Od počátku konfliktu v roce 2011 se podobnou „přestávku v boji" podle Zaorálka ještě nikdy nepodařilo dohodnout.

Pouhé čtyři dny poté, co se takzvaná podpůrná skupina dohodla na okraj mnichovské bezpečnostní konference na cestě ke klidu zbraní a počátku politického dialogu v Sýrii, jsou už podle Mogheriniové zjevné některé nezdary.

„Už ve čtvrtek večer v Mnichově jsme věděli, že to je složitý proces, věděli jsme, že to budou složité měsíce," poznamenala dnes Mogheriniová. Problémy podle ní nejspíš budou pokračovat, to však prý není důvodem po pouhých několika dnech měnit dohodnutý postup.

Evropská unie podle ní závazky z Mnichova dodrží a očekává, že také ostatní účastníci jednání se zachovají stejně a budou společně s dalšími přímo v Sýrii pracovat na dosažení klidu zbraní.

Test postoje Moskvy

Jedním z účastníků mnichovských rozhovorů bylo Rusko, jehož letectvo nepolevuje ve vzdušné podpoře sil syrského prezidenta Bašára Asada. Právě ruské či syrské letectvo je podle Lékařů bez hranic odpovědné za dnešní útok na nemocnici organizace.

„Pokud jde o mezeru mezi politickými závazky a realitou na zemi, tak všichni sdílíme pohled, že ochrana civilistů je základní věcí, speciálně ochrana lékařských zařízení," poznamenala dnes Mogheriniová. EU podle ní bude dál tlačit na všechny strany, aby dodržovaly základní pravidla humanitárního prá­va.

Podobně se dnes před novináři vyjádřil také český ministr Zaorálek. Čtvrteční příměří podle něj bude testem postoje Moskvy, která říká, že se chce podílet na zastavení násilí. „Je to příležitost, aby nám skutečně pomohla k vytvoření prostředí a podmínek pro doručení humanitární pomoci," poznamenal Zaorálek. Není podle něj vyloučeno, že aktuálním děním v Sýrii se bude ve čtvrtek také zabývat summit Evropské unie.

Ve svém příspěvku na twitteru přímo z jednání byl český ministr ještě jednoznačnější, když postup Ruska v Sýrii přirovnal k jeho chování v ukrajinské krizi. „Podepisujeme příměří a Rusko pálí a bombarduje naplno," poznamenal na webu.