Tamerlan Carnajev, který je spolu s bratrem Džocharem podezřelý z pumového útoku v cíli bostonského maratonu, se svou matkou Zubejdou ve zmíněném telefonátu prý hovořil o možné cestě do Palestiny. Tamerlan nicméně viděl jako problém, že nezná tamní jazyk.

Další nahraný telefonický rozhovor zachycený ruskou rozvědkou se prý odehrál mezi matkou podezřelých a mužem, který žije na jihu Ruska v oblasti Kavkazu a je vyšetřován FBI.

Američtí činitelé sdělili, že Rusko tyto tajné informace předalo Spojeným státům před několika dny. Ve zmíněných telefonátech nebylo nic, co by naznačovalo přípravu útoku na území USA, dodaly uvedené zdroje. Při bombovém atentátu v cíli bostonského maratonu zahynuli 15. dubna tři lidé a dalších více než 250 utrpělo zranění.

V sobotu zdroje blízké vyšetřování atentátů uvedly, že americké rozvědky zařadily v roce 2011 na podnět Ruska do seznamu sledovaných osob nejen staršího z bratrů Carnajevových, Tamerlana, ale také matku sourozenců Zubejdu.

Zmíněné telefonáty mezi Tamerlanem a matkou jsou podle agentury AP velmi důležité, protože kdyby byly odhaleny dříve, mohly poskytnout americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) dostatek důkazů k zahájení důkladnějšího vyšetřování rodiny předpokládaných bostonských atentátníků.

Není jisté, zda by americká vláda dokázala útokům v Bostonu zabránit

I kdyby však FBI měl informace ruské rozvědky k dispozici už dřív, není jisté, zda by americká vláda dokázala útokům v Bostonu zabránit, konstatovala agentura AP.

Čečenští manželé Carnajevovi se i s dětmi v roce 2002 přestěhovali do USA, ale po deseti letech se vrátili do Dagestánu. Ve Spojených státech se rozvedli; oba synové po jejich odjezdu v USA zůstali. Po bostonském atentátu Tamerlan při útěku před policisty zemřel. Jeho bratr Džochar se ve vězeňské nemocnici léčí kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při dramatickém zatýkání.