K incidentu došlo minulé pondělí 17. října. Ruská stíhačka podle Harrigana doprovázela větší průzkumný letoun a provedla manévr v blízkosti amerického letadla, které bylo vzdáleno asi 800 metrů.

Jak uvedl mluvčí amerických sil v Iráku a Sýrii John Dorrian, ruská akce nevypadala, že by "byla provedena s úmyslem" a oba dva letouny spolu komunikovaly. O incidentu spolu další den vedli debatu i američtí a ruští představitelé. "Myslím, že jde o natolik významný incident, že je třeba to dále řešit," řekl Dorrian. "Nelíbí se nám, když naše letouny létají jen půl míle od jiných, to vás mohu ujistit," dodal. Jaké letouny byly do incidentu zapojeny, ale neupřesnil.

Americká a ruská armáda mají vytvořený komunikační kanál, který by měl zabránit nehodám či jiným incidentům v syrském vzdušném prostoru. Podobné nebezpečné situace mezi ruskými a americkými letadly se odehrály již v minulosti. Například v září se ruská stíhačka nad Černým mořem přiblížila na pouhé tři metry k americkému hlídkovému letadlu.

Spojené státy jsou vůdčí silou v mezinárodní koalici podnikající v Sýrii letecké údery proti bojovníkům z Islámského státu (IS). Nálety spolu se spojenci Američané zahájili již v září roku 2014.

Rusko, které je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada, vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Vladimir Putin oznámil, že se část jednotek ze země stáhne.