Estonský premiér Taavi Roivas potvrdil, že 44letý Kohver je už v bezpečí ve vlasti u své rodiny. Prezident Toomas Hendrik Ilves poděkoval všem, kdo se zasazovali o Kohverovo propuštění. Ministerstvo zahraničí je označilo za dobrou zprávu pro Evropu.

Kohverovo zadržení a odsouzení zkomplikovalo rusko-estonské vztahy, které se loni vyhrotily po tvrdé estonské kritice ruské politiky vůči Ukrajině. Kohver byl zadržen – podle tvrzení obžaloby na ruském území – jen dva dny poté, co americký prezident Barack Obama na návštěvě Tallinnu ujistil pobaltské republiky, že je NATO v případě ruské agrese ochrání.

Na politické úrovni

Kohverův obhájce Mark Fejgin dnes podle agentury AFP uvedl, že výměna byla zorganizována „na politické úrovni". Datum jejího uskutečnění bylo prý zvoleno s cílem vylepšit obraz Ruska v zahraničí před pondělním projevem ruského prezidenta Vladimira Putina na zasedání Valného shromáždění OSN.

Podle ruské obžaloby byl Estonec loni v září dopaden na ruském území při výzvědné činnosti. Estonsko ale obvinění Kohvera rozhodně odmítlo a tvrdilo, že elitního agenta tajné služby KaPo, který pracoval na potírání pašeráctví, unesli ruští agenti. V pohraničí se Kohver měl setkat s ruským informátorem, hranici prý ale nepřekročil.

Soud v ruském Pskově odsoudil v srpnu Kohvera k 15 letům vězení a peněžní pokutě za špionáž, nezákonné ozbrojování, pašování zbraní a opakované ilegální překročení hranic. Proti Kohverově odsouzení protestovala estonská i evropská diplomacie.