Ledová kra, na které je stanice umístěna, se mezitím rozpadla na šest částí. Ty však podle vedoucího expedice Vladimira Sokolova zůstaly pohromadě. Tání uspíšilo i plavbu, která ledoborci trvala jen sedm a půl dne namísto původně plánovaných dvou týdnů.

„Po připlutí ledoborce ke stanici ihned začala nakládka materiálu ze stanice. Veškerý personál byl vzat na palubu," uvedl náčelník Sokolov podle agentury Regnum. Zatím ještě zbývá z ledu naložit tři čtvrtiny vybavení stanice. Polárníci doufají, že počasí umožní celou operaci zdárně dokončit před odplutím do Murmansku, stav ledu se však neustále mění vlivem větru.

Nová stanice

Část expedice má být při zpáteční cestě vysazena na ostrově Bolševik v souostroví Severní země, kde by měla zřídit novou výzkumnou stanici.

Stanice Severní pól-40, kde působilo 16 výzkumníků, sledovala znečišťování životního prostředí v Arktidě, prováděla meteorologická pozorování a v terénu testovala nové přístroje a zařízení. Tamní specialisté prováděli také unikátní oceánografický výzkum.

Stanice byla zřízena loni v září a počítalo se s tím, že vydrží do letošního září. Ale minulý měsíc začal led praskat a 23. května Moskva rozhodla o evakuaci.

Tání arktického ledu má pro Rusko značný význam, protože přibližuje perspektivy využití severní mořské cesty mezi Asií a Evropou, výrazně kratší pro plavbu, ale až dosud po větší část roku kvůli zamrzání nevyužitelnou. Předpokládá se také snadnější těžba dosud nedostupných surovinových zásob ruského severu a Arktidy.