Výměnu ukrajinské letkyně za některého z ruských občanů vězněných na východě Ukrajiny je podle ministra třeba projednat na diplomatické úrovni. „Takové otázky se zpravidla řeší diplomatickými kanály," dodal. Z ryze právního hlediska je podle Konovalova taková výměna možná.

Savčenkové hrozí 25 let vězení a o její výměně se spekuluje už dlouho. Podle Kyjeva je nevinná a z Donbasu byla do Ruska unesena. Ostře sledovaný proces vyvolává protiruské protesty na Ukrajině i v zahraničí. Ukrajinská důstojnice, která se ve vlasti stala symbolem odporu proti ruské agresi, je ve vězení od loňského června.

Podle ukrajinských i ruských médií by mohla být Savčenková vyměněna za četaře Alexandra Alexandrova a kapitána Jevgenije Jerofejeva, které v polovině května zajali ukrajinští vojáci u města Ščasťa v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Předmětem výměny by se mohl stát rovněž ukrajinský režisér Oleg Sencov, jehož nedávno ruský vojenský soud odsoudil za údajnou podporu teroristů na Krymu k 20 letům vězení.