„Chlapec, který má v Rusku matku, byl nezákonně dán do opatrování americkému homosexuálnímu páru. Dítě je ze slušné rodiny, je zdravé, a tak není jasné, jakými argumenty se řídily (úřady) v USA," řekl Astachov podle internetového listu gazeta.ru. Další podrobnosti o případu prý chlapcova matka odmítla nechat zveřejnit.

Dětský ombudsman vyčetl americké straně, že porušila pravidlo, podle kterého se všichni ruští školáci mají po studijním pobytu „bezpodmínečně vrátit do vlasti".

Americké velvyslanectví se k tomuto konkrétnímu případu odmítlo vyjádřit. Nicméně vyslovilo politování nad zrušením programu, který za 21 let své existence umožnil přibližně 8000 ruských středoškoláků studovat v zámoří.

Program, který bořil stereotypy

„Myslím, že to byl užitečný program, jak pro Rusy, tak pro americké rodiny. Poznávali se, a to pomáhalo bořit stereotypy," řekla agentuře AFP novinářka listu Kommersant Jelena Černěnková, která díky programu mohla v roce 1999 studovat v Texasu. „Ve Spojených státech jsem si uvědomila, že chci žít a pracovat v Rusku. Nebylo to žádné vymývání mozků," dodala.

Nicméně zmocněnec ruského ministerstva zahraničí Konstantin Dolgov později agentuře RIA Novosti řekl, že Moskva je ochotna pokračovat ve spolupráci s USA v oblasti vzdělání, ale pouze za podmínky, že se budou dodržovat ruské zákony.

Rusko neuznává homosexuální svazky a zakazuje poskytovat ruské sirotky k adopcím občanům zemí, které homosexuální sňatky dovolují.

Homosexualita byla v Rusku trestná do roku 1993 a hluboké předsudky dodnes přetrvávají. Podle průzkumů mají negativní vztah k homosexuálům víc než dvě třetiny Rusů. Kontroverzní loňský zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží, který vyvolal kritiku zejména v cizině, většinová společnost přivítala.