„Je to stejné, jako kdyby příslušné orgány chtěly chytit teroristu a rozhodly se kvůli tomu bombardovat celé město," komentoval navrženou právní úpravu podle agentury DPA opoziční poslanec Dmitrij Gudkov.

Kritika se ozvala také od velkých ruských internetových portálů, mimo jiné od největšího vyhledávače Yandex či serveru Mail.ru. Jejich představitelé se obávají, že úřady se snaží zavést internetovou cenzuru. Obhájci navrženého zákona tvrdí, že jde o krok namířený proti pirátským kopiím autorských děl šířeným po internetu a že zablokování určitých stránek může následně zrušit soud.

Již rok platí v Rusku zákon, na jehož základě mohou úřady bez soudního rozhodnutí blokovat internetové stránky, pokud se tak stane v souladu s ochranou dětí. Zatímco úřady zdůrazňují, že jde o opatření zejména proti dětské pornografii, opozice hovoří o pokusu zamezit opozičním aktivistům organizovat své akce prostřednictvím počítačové sítě.

Kromě úvodního schválení zákona o případném omezení provozu internetových fór schválili ruští poslanci ve druhém čtení novelu zpřísňující tresty pro média za šíření informací o soukromí jednotlivců. Je to považováno za reakci na nedávnou sérii odhalení o rozmařilém životě některých ruských prominentů. Poslanec Gudkov to označil za pokus nasadit novinářům náhubek.