Agentura ITAR-TASS s odvoláním na pondělní informaci tiskové služby mezinárodního letiště Šeremeťjevo oznámila, že Snowden nadále zůstává v tranzitním prostoru letiště a formálně se nachází na ruském území. Do Moskvy Američan přiletěl v neděli z Hongkongu.

Původně se očekávalo, že v pondělí bude z Moskvy pokračovat přes Kubu do Ekvádoru, jehož úřady požádal o politický azyl. Do letadla na lince Moskva-Havana ale Snowden nenastoupil. Další linka Aeroflotu mezi Ruskem a Kubou startuje ze šeremeťjevského letiště dnes kolem poledne SELČ. Ruský přepravce nabízí ve svém letovém řádu přímé lety z Moskvy do Havany každý den s výjimkou středy a pátku.

Mezi Ruskem a USA neexistuje smlouva o vzájemném vydávání osob. Podle ruských právníků by Moskva musela Snowdena do USA deportovat, k čemuž ale nemá věcný důvod. Američan žádné ruské zákony neporušil, mezinárodní zatykač na něj vydán nebyl. O vydání Snowdena do Washingtonu by prý navíc musel rozhodnout ruský soud.

Podle amerických právních expertů vydání zatykače Interpolu nebylo nutné, protože americké úřady zrušily platnost Snowdenova pasu. Spojené státy tvrdí, že bez platných osobních dokladů neměl Snowden z Hongkongu vůbec vycestovat. V USA byl navíc už v pátek obviněn ze špionáže a krádeže úředních dokumentů.

Podle hongkongských médií Snowden do Moskvy odletěl s prozatímními dokumenty uprchlíka, které mu vystavil Ekvádor. Na provizorní ekvádorský pas zřejmě Snowden do Moskvy nejen přiletěl, ale hodlá i z Ruska odcestovat. Podle nepotvrzených zpráv ruských médií se v pondělí v areálu šeremeťjevského letiště setkal s ekvádorským velvyslancem v Moskvě.