V prvním čtvrtletí evidoval ruský federální soud 1 470 000 požadavků na alimenty nebo poplatky přestárlým rodičům. Je to o 36 tisíc méně, než ve stejném období roku 2016. Úřady to připisují přitvrzením podmínek, které dlužníky těchto poplatků sankcionují. Také v prvních třech měsících se snížil počet stížností a žalob na neplatící partnery o takřka pět a půl tisíce, než tomu bylo před rokem. Zákon, který umožňuje neplatiče trestat, vstoupil v platnost právě loni a nyní se začíná projevovat v praxi.

V Rusku je momentálně přes 1,5 milionu kuřáků elektronických cigaret
Rusové kouří méně, zato víc „čadí“ z elektronických cigaret

Netýká se ale jenom těch, kteří neplatí na své děti. Zákon postihuje nejrůznějším způsobem například nezaplacené pokuty za dopravní přestupky a nehody, nezaplacení finanční náhrady obětem autonehod a jejich rodinám. Pokud dotyčný dluží víc než 10 tisíc rublů (okolo 4 tisíc korun), přijde o řidičský průkaz. Ukazuje se, že ztráta řidičáku je pro většinu dlužníků zásadním zásahem do života. Poté, co zákon začal platit, přihlásilo se s opožděnou platbou 100 až 500 tisíc rublů (40 až 200 tisíc korun) nemálo hříšníků.

Pokud neplatič nereaguje na více výzev, může se z přestupku stát trestný čin. Omezením je vedle zabavení řidičského oprávnění také zákaz cest za hranice. V roce 2017 předešli takovému trestu téměř dvě tisícovky neplatičů alimentů, kteří raději dlužné částky uhradili. Celkově na tyto úhrady padla částka 185 milionů rublů (asi 74 milionů korun)

Zdroj: Youtube