„Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole," uvedl Gazdík. Následně delegaci podle něj odmítla pustit zpět do letadla, její členové čekali na letišti několik hodiny. 

České velvyslanectví podle něj poslalo ruským úřadům protestní nótu. „Není úplně obvyklé, aby drželi místopředsedu parlamentu na letišti," podotkl Gazdík.

Česká delegace, ve které jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, má odhalit památníky v Uljanovsku a Syzrani.

Deníku se podařilo udělat rozhovor s Gazdíkem několik minut před jeho odletem z Moskvy.

Co se stalo na letišti Šeremetěvo?
S námi jsou potomci legionářů, to jsou starší lidé. Po čtyřech a půl hodinách byli unavení, o mě skutečně nejde. Diplomaticky je to samozřejmě bezprecedentní záležitost. Při představě, že bychom v Praze na Ruzyni bezdůvodně drželi místopředsedu ruské dumy, neřekli mu, co se děje, odtáhli mu letadlo z plochy, to by snad vyvolalo válku.

Vám vůbec neřekli, proč vás zadrželi?
Ne. Tady mělo být pouze mezipřistání na cestě do Uljanovska, během něhož měli přistoupit zástupci našeho velvyslanectví v Moskvě. Mimo jiné měli přinést medaile pro ruské válečné veterány. Místo toho, abychom jen přistáli a po nástupu těchto lidí letěli dál, nás přinutili vystoupit a projít pasovou kontrolou. Když jsme přišli zpátky na gate, řekli nám, že dál pokračovat nemůžeme. Odůvodnili to tím, že je nás víc, než nás přiletělo z Prahy. To je hloupý důvod, protože cesta byla plánovaná dlouhodobě dopředu a ruská strana byla seznámena s tím, že na Šeremetěvu bude jen mezipřistání, během něhož nastoupí na palubu naši diplomaté z ambasády, tudíž nás bude víc. To tedy považujeme za záminku.

Nabídli vám nějaké občerstvení, jste někde v salonku?
Ne, byli jsme na chodbě na gatu na sedačkách, což opravdu není příliš pohodlné. Se mnou byli legionáři v dobových kostýmech, patnáct potomků původních legionářů, zástupci ministerstva obrany. Zástupce pana velvyslance Remka a vojenský přidělenec řešili situaci na místě. Velvyslanectví okamžitě poslalo protestní nótu vedení letiště. Pan předseda sněmovny Hamáček intervenoval u ruského velvyslance v Praze, situace je z naší strany vnímána jako vážný diplomatický incident.

Čím si vysvětlujete zadržení, byla tím důvodem nelibost místních orgánů a obyvatel v Uljanovska, jimž se nelíbil záměr odhalit bustu legionářům v jejich městě nesoucím jméno V. I. Lenina-Uljanova?
To určitě ne. Neměli jsme jen odhalit bustu, ale také vyznamenat ruské válečné veterány, kteří ještě žijí a bojovali při osvobozování Československa.

Pak to vypadá jako absurdní záležitost, která nemá racionální jádro?
Nemá to žádné vysvětlení. Personál gatu nám řekl, že to má nějaké politické důvody, ale to nemůžeme brát jako oficiální sdělení. Nevím, jak by místopředseda Gazdík s diplomatickým pasem mohl narušovat ruskou státní integritu.