V polovině týdne oznámila syrská armáda, že ve městě Dúmá nalezla velkou chemickou laboratoř. A už minulý pátek hlásila podobný nález v Aftrisu.

Spojené státy a Velká Británie tvrdí, že v lokalitě došlo v sobotu k chemickému útoku syrských provládních sil, podporovaných Ruskem. Syrský režim Bašára Asáda a Moskva se naopak snaží dokázat, že útok byl zinscenován západními mocnostmi.

Oběti údajného chemického útoku v Sýrii
Belgické firmy prodávaly Sýrii látku využitelnou k výrobě sarinu. Čeká je soud

V syrské Východní Ghútě, dříve ovládané povstalci a následně dobyté vládními silami, se podle tvrzení Kremlu našly kontejnery s chlórem z Německa a dýmovnice z jihoanglického Salisbury, kde byl v březnu otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal. Agentuře TASS to sdělila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Syrské vládní jednotky objevily kontejnery s chlórem, nejnebezpečnější chemickou zbraní dovezenou z Německa, a dýmové barely vyrobené ve městě, které se jmenuje - hádejte jak? Salisbury ve Spojeném království," oznámila Zacharovová novinářům.

Následky údajného chemického útoku v Sýrii ve městě Dúmá.
Američané zpochybnili zprávu, že chemičtí experti vjeli do syrského města Dúmá

Tým chemických expertů z Organizace pro zákaz chemických zbraní, pověřený vyšetřováním domnělého útoku, se tento týden marně snažil dostat na kontaminovaná místa, aby situaci zhodnotil.

Západ obviňuje Moskvu a Damašek, že jejich odborníkům schválně zamezil přístup. Syrské vládní síly oproti tomu prohlašují, že mezinárodnímu týmu v cestě brání bezpečnostní rizika.