"Šafránková byla známá daleko za hranicemi její země jako Popelka. V koprodukci mezi východoněmeckou společností DEFA a československým filmovým studiem z roku 1973 hrála princeznu," píše přímo na úvodní stránce své regionální mutace pro Drážďany nejčtenější německý list Bild a označuje Tři oříšky pro Popelku za kultovní film.

"Romantický film patří po desítky let nedílně k vánočnímu programu," uvedl rakouský Kurier o nejslavnější roli Šafránkové a zároveň připomíná, že hrála i v Oscarem oceněném Koljovi. Saské Sächschische Zeitung pak připomínají, že diváci mohli Šafránkovou, která zemřela ve středu 9. června ve věku 68 let, vidět ve 150 filmech pro kina i televize. Jmenují například Princi a Večernici nebo Malou mořskou vílu, pohádkové příběhy dobře známé i v zahraničí.

Skonu herečky se věnují také zpravodajské weby největších německých televizí. Ty každoročně nasazují Popelku do vánočního vysílání a němečtí diváci tak mohou během vánočních svátků tuto pohádku vidět několikrát. Web německého časopisu Der Spiegel pak píše o Popelce jako o vánočním standardním programu a roli Popelky označil "roli jejího života."

Herečka Libuše Šafránková (* 7. 7. 1953,  † 9. června 2021)
Zemřela herečka Libuše Šafránková. Oblíbené Popelce bylo 68 let

Tři oříšky pro Popelku byly slavné také v Norsku, kde je mohou diváci vidět každý rok na Vánoce ráno na kanále NRK. Podle norského deníku Dagbladet má ke slavné pohádce mnoho Norů velmi blízký vztah. "Když se v roce 2015 měla uskutečnit slavnostní premiéra restaurované pohádky, Šafránková kvůli nemoci přijet nemohla," zmiňuje Dagbladet vážné onemocnění, se kterým Šafránková bojovala od roku 2014.

Hlavní zprávou dne je úmrtí Libuše Šafránkové také na Slovenku. Například deník SME uvádí nekrolog Šafránkové jako hlavní zprávu. "Režiséři ji obsazovali do rolí mladých, nebojácných, energických a šikovných děvčat - princezen, ale i do rolí maminek a zralých žen v domácnosti," uvádí ve svém článku SME s tím, že si ji diváci zamilovali proto, že svým rolím dokázala propůjčit své charisma, křehkost, nutnou dávku dívčího půvabu, stejně jako zvláštní čistotu. O smrti Šafránkové píše také slovenská agentura TASR nebo nejprodávanější slovenský deník Nový čas.

"Libuše Šafránková začala svou kariéru na divadle, ale slávu ji přinesly její role v rodinných filmech a komediích," píše polský deník Rzeczpospolita s tím, že spolupracovala s nejvýznamnějšími českými režiséry a jmenuje například Václava Vorlíčka, Jiřího Menzela nebo Jana Svěráka.