Jak uvedla britská vláda, „manchesterský bomber" cestoval několikrát do Libye, vlasti svých rodičů, když navazoval kontakty buď s al-Kájdou nebo Islámským státem. To zatím britské tajné služby zjišťují. Shodou smutných okolností se z Libye vrátil i minulý týden. Potvrdil to jeho spolužák: „Odjel před třemi týdny a vrátil se nedávno, někdy v posledních dnech."

Exploze na koncertě v Manchesteru
Prach a mrtvá těla: svědci popisují útok v Manchesteru

Rodiče se vrátili do vlasti, Salmán a bratr zůstali

Abedi se narodil v Manchesteru v roce 1994 jako druhý nejmladší ze čtyř sourozenců a vyrůstal v uzavřené komunitě Libyjců, která byla známá svým odporem k režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Mladík se zradikalizoval později, ale neví se přesně kdy. Navštěvoval zdejší mešitu, kterou podezřívali, že shání a posílá prostředky pro džihádisty. Jeho rodiče uprchli z Libye právě před Kaddáfího diktátorským prostředím.
Salmánovi rodiče, maminka Samia Tabal a otec Ramadan Abádí, policejní důstojník, se narodili v Tripolisu. Když přišli do Velké Británii, žili nejdřív v Londýně, později se přestěhovali do jižní části Manchesteru, kde žili asi deset let.

Je jen jeden bůh, říkal

Salmán navštěvoval místní základní školu, pak byl přijatý na Salfordskou univerzitu, kde od roku 2014 studoval obchodní management – než byl ze studia vyloučen. To už jeho rodiče žili opět v Libyi, kam se vrátili po Kaddáfího porážce a smrti v roce 2011. Britská policie nyní prošetřuje, jestli při svých cestách za rodinou nenavázal v Libyi kontakty s džihádisty. Zatím se ale ví, že část disidentů, kteří uprchli před Kaddáfím, a kteří byli členy zakázané Livyjské islámské bojové skupiny (LIFG), žili nedaleko Salmánova bydliště v oblasti Whalley Range.

Exploze na koncertě v Manchesteru
Teroristický útok v Manchesteru: Češi mezi oběťmi nejsou

Dům v Elsmore Road, kde Salmán žil, je běžný objekt z červených cihel. Jeho obyvatelé popisují mladého Libyjce jako povýšeného a současně uzavřeného. Jednadvacetiletá Lina Ahmedová říká, že celá rodina „byla opravdu divná". Před několika měsíci, když na ulici veřejně v rámci modlitby poprvé zpíval svou první kalmu (islámskou modlitbu) v arabštině, prý řekl: „Je pouze jeden bůh a prorok Mohammd je jeho posel," dodává Lina.

Jeden z přátel popisuje Abádího jako „silně věřícího" a připomíná, že většina rodiny se vrátila zpět do Libye a nechala v Anglii jen Salmána a jeho staršího bratra.

Ukázal tvář plnou nenávisti, vzpomíná imám

Salmánův starší bratr byl učitelem v mešitě Didsburské škole koránu. Imán této mešity se zmínil o tom, že když kázal o nebezpečí tzv. Islámského státu, ukázal mu Salmán „svou tvář plnou nenávisti". Salmán mešitu navštěvoval během modliteb, ale imám říká, že „nebyl mým přítelem, nebyl upřímný. Pochopil jsem, že se mu nelíbím, protože jsem ve svých kázáních bojoval proti Islámskému státu". Imám dodává, že Salmánův odpor vycítil proto, že ho mladík nezdravil. „My muslimové se zdravíme, když se míjíme, on mě ignoroval," dodává imám.

Útok v Iráku
Irák: Islámský stát znovu vraždil, zabil více než 50 lidí

Alan Kinsey, řidič dodávky, který žije přes ulici a Salmána také znal, popisuje braty jako lidi, kteří nikdy nebývali nenápadní a tiší. „Pořád je někdo navštěvoval." Jeho manželka dodává, že když Salmanovi rodiče odjeli zpět do Libye (bylo to prý před Vánoci), v bytě žil jeden, nebo dva lidé.

Byla to scéna jako z války

Z okna jejich bytu vlála občas libyjská nebo íránská vlajka, to si už Alan Kinsey nevybavuje. „Nevěděli jsme, co to znamená. Mysleli jsme si, že to má nějakou souvislost s fotbalem nebo že protestují proti něčemu, co se dělo u nich doma v Libyi."

Sajf Islám Kaddáfí
Syn Muammara Kaddáfího chce přispět k jednotě v Libyi

Policie odpálila dveře Salmánova domova v úterý v 11:30 dopoledne. Jak dokládají místní, nad bydlištěm nejdřív hlídkovaly dvě helikoptéry. Pak se objevilo asi třicet těžce ozbrojených policistů s ochrannými štíty. „Vypadalo to, že začala válka," říkají místní. Policisté odstranili dřevěný plot, který odděloval Salmánův dům od vedlejšího. Obklíčili dům a na vstupní dveře připevnili černý pás. Ozval se výbuch, dveře vyletěly z pantů. Otřásla se okna. Scéna netrvala ani minutu a půl.

Pak se obyvatelé ulice dozvěděli, že jejich dvaadvacetiletý soused, tichý mladík, je onen sebevražedný útočník, který za sebou nechal 22 nevinných obětí.

Zdroj: Youtube