VYBERTE SI REGION

Šampaňské by se mělo nalévat do nakloněné sklenice

Paříž - Nejlepší způsob, jak zachovat šampaňské v optimální kvalitě, je nalévat ho dobře vychlazené po stěně nakloněné sklenice. K tomuto zjištění, známému léta letoucí zkušeným výčepním a znalcům piva, dospěli nyní i francouzští vědci, kteří podrobili šumivé víno zkouškám v laboratorních podmínkách.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Odborníci vedení francouzským enologem a chemikem Gérardem Ligerem-Belairem z univerzity v Remeši tak poprvé vědecky například dokázali, že pro zachování nejlepší chuti šampaňského je dobré podávat víno v teplotě pouhých čtyř stupňů Celsia.

Bublinky jsou základ chuti

Bublinky vznikající při uvolňování kysličníku uhličitého v tekutině jsou podle nich základem chuti všech známých šampaňských, jiných šumivých vín, ale také piv a limonád. Již dřívější výzkumy ukázaly, že se tím nejlépe dostane chuť a aroma k chuťovým pohárkům konzumentů.

Ale až teď se potvrdilo prý to, co se dlouho předpokládalo, a sice, že důležitý je i způsob nalévání šampaňského do sklenice; právě ten určuje, kolik kysličníku uhličitého v něm zůstane poté ještě obsaženo. A čím více, tím lépe.

Až dvakrát více kysličníku uhličitého

Vědci proto vyzkoušeli dva různé způsoby nalévání. Jednak nalévali šampaňské přímo shora, jednak do nakloněné sklenice po její stěně. Zjistili, že druhý, pomalejší způsob nalévání, dokázal uchovat až dvakrát větší množství kysličníku uhličitého než v prvním případě. Plyn také více udržuje chladné prostředí, přičemž optimální jsou zmíněné čtyři stupně. Studenější šampaňské by už naopak kysličník uhličitý vázalo již příliš. Studie se objevila v nejnovějším vydáním amerického odborného časopisu Journal of American Agricultural and Food Chemistry.

Autor: ČTK

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath
1 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
2

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies