VYBERTE SI REGION

Šampaňské by se mělo nalévat do nakloněné sklenice

Paříž - Nejlepší způsob, jak zachovat šampaňské v optimální kvalitě, je nalévat ho dobře vychlazené po stěně nakloněné sklenice. K tomuto zjištění, známému léta letoucí zkušeným výčepním a znalcům piva, dospěli nyní i francouzští vědci, kteří podrobili šumivé víno zkouškám v laboratorních podmínkách.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Odborníci vedení francouzským enologem a chemikem Gérardem Ligerem-Belairem z univerzity v Remeši tak poprvé vědecky například dokázali, že pro zachování nejlepší chuti šampaňského je dobré podávat víno v teplotě pouhých čtyř stupňů Celsia.

Bublinky jsou základ chuti

Bublinky vznikající při uvolňování kysličníku uhličitého v tekutině jsou podle nich základem chuti všech známých šampaňských, jiných šumivých vín, ale také piv a limonád. Již dřívější výzkumy ukázaly, že se tím nejlépe dostane chuť a aroma k chuťovým pohárkům konzumentů.

Ale až teď se potvrdilo prý to, co se dlouho předpokládalo, a sice, že důležitý je i způsob nalévání šampaňského do sklenice; právě ten určuje, kolik kysličníku uhličitého v něm zůstane poté ještě obsaženo. A čím více, tím lépe.

Až dvakrát více kysličníku uhličitého

Vědci proto vyzkoušeli dva různé způsoby nalévání. Jednak nalévali šampaňské přímo shora, jednak do nakloněné sklenice po její stěně. Zjistili, že druhý, pomalejší způsob nalévání, dokázal uchovat až dvakrát větší množství kysličníku uhličitého než v prvním případě. Plyn také více udržuje chladné prostředí, přičemž optimální jsou zmíněné čtyři stupně. Studenější šampaňské by už naopak kysličník uhličitý vázalo již příliš. Studie se objevila v nejnovějším vydáním amerického odborného časopisu Journal of American Agricultural and Food Chemistry.

Autor: ČTK

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejdelší železniční tunel v České republice bude hotový za rok

Kyšice, Plzeň – Ražba druhého tubusu mezi Kyšicemi a Plzni je rychlejší.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies