V Šanghaji již nejméně deset lidí zemřelo na úžeh. Místní reportéři v televizi názorně ukázali žár v šanghajských ulicích, když si na mramorové desce v centru města během deseti minut opekli vepřovou kotletu.

Populární praktika

Tato praktika se podle všeho stala populární a na čínském internetu se množí fotografie, na nichž si lidé s pomocí slunečních paprsků smaží slaninu či ryby.

Varování před vedry bylo vyhlášeno v devíti provinciích: An-chuej, Če-ťiang, Čchung-čching, Fu-ťien, Chu-nan, Chu-pej, Šanghaj, Ťiang-si a Ťiang-su, uvedl server BBC News.

Nepřetržitá vedra

Podle šanghajského meteorologického ústavu v Šanghaji dosáhly teploty 24 dní po sobě 35 stupňů či překročily tuto hodnotu. "Letos v červenci zde rovněž teplota vystoupila až na 40,6 stupňů Celsia, což je vůbec nejvyšší zaznamenaná hodnota v dějinách," konstatovali meteorologové.

Meteorologický ústav varuje, že teploty přes 35 stupňů Celsia by mohly v regionech nacházejících se jižně od řeky Jang-c'-ťiang vydržet až do 8. srpna. V úterý proto ústav vyhlásil druhý nejvyšší stupeň varování před vedry na čtyřstupňové pohotovostní škále.

Úřady v postižených oblastech vyzývají občany, aby se vyhýbali venkovním aktivitám a chránili se před horkem. "Bez klimatizace se teď nedá přežít. Když člověk vyjde ven, tak se v těchto teplotách usmaží," citovala agentura Reuters jednoho z místních obyvatel.