Do vyjednávání o novinářích je dle Varšavy zapojeno Polsko. Humanitární pomoc se dnes po měsíci podařilo dopravit do města Hamá. 

Palba

V Homsu jsou ostatky dvou západních novinářů, kteří zahynuli ve středu. Na evakuaci čekají čtyři jejich kolegové, z nichž dva jsou zraněni. Vyjednávají o nich Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) s místním Červeným půlměsícem, ale vzhledem k palbě nebylo zatím možné raněné odvézt. 

"O víkendu se k řešení nedospělo. V Homsu je situace krajně složitá. V noci se začalo rýsovat řešení. Dokud ale nebudou (novináři) v bezpečí, nemohu nic zaručit, je to mimořádně napjaté," sdělil Sarkozy rozhlasové stanici RTL. V Homsu uvízla francouzská novinářka Edith Bouvierová, která je od středy zraněná podobně jako její britský kolega Paul Conroy. Oba o evakuaci požádali na videu, které se minulý týden objevilo na YouTube. 

Sarkozy odmítl sdělit detaily: "Doufáme, že jsme blízko řešení, věci se pohnuly, ale víc říci nemohu," prohlásil a zdůraznil, že syrské vládě nedůvěřuje. 

Vražda

Při středečním bombardování Homsu zahynula americká reportérka Marie Colvinová a francouzský fotograf Rémi Ochlik. Sarkozy jejich smrt označil za vraždu. 

Americké zájmy v Damašku zastupuje nyní Polsko, protože USA své zastupitelství kvůli bojům uzavřely začátkem února. Mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki dnes sdělil, že se polské velvyslanectví snaží vyjednat odvoz ostatků Colvinové a že přitom vyjednává o evakuaci také ostatních novinářů. Je prý neustále v kontaktu s francouzskými, britskými a americkými diplomaty. "Doufáme, že to přinese výsledek," řekl. 

Homs armáda ostřeluje tři týdny a podle Reuters se tam palba dnes ozývala z mnoha čtvrtí. "Vojsko střílí z hlavních ulic do postranních uliček. Poblíž tržiště jsou dva mrtví," popsal agentuře situaci jeden ze svědků. Opoziční zdroje registrují sedm mrtvých. 

Situace se horší

MVČK vyjednává o pomoci také dalším městům a uspěl v případě Hamá. Jeho mluvčí Hišám Hasan sdělil, že se podařilo odvézt potraviny a další pomoc 12.000 lidem z Hamá. Naposledy se Červený kříž do tohoto středosyrského města dostal 17. ledna. Hasan také prohlásil, že situace v homské čtvrti Bábá Amr se nepřestává horšit a že MVČK o pomoci tamním lidem stále jedná. 

Syrský konflikt nepřežilo podle odhadů na 7600 lidí, domácí opozice o víkendu hovořila dokonce o 9000 mrtvých. Syřané protestují od loňského března. Opozice odmítá rozhovory s vládou a bojkotovala i nedělní referendum o ústavní změně. Žádá výměnu vlády, volby a až potom sepsání nové ústavy. 

Rusko a Čína, které nedávno zablokovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Sýrii, dnes zopakovaly kritiku západních států. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na páteční mezinárodní konferenci v Tunisu vyzvala ostatní státy, aby se snažily přesvědčit Moskvu a Peking změnit názor. 

Cynický postoj

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí k tomu dnes řekl, že nikdo by se neměl pokoušet řešit syrskou krizi zvenčí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tuniskou konferenci označil za jednostrannou a premiér Vladimir Putin v jednom článku v tisku hovořil o cynickém postoji Západu vůči Sýrii. Chybí mu podle něj trpělivost k vytvoření podmínek pro vyvážený přístup. 

Evropská unie dnes zpřísnila sankce vůči Sýrii. Nová opatření jsou namířena proti syrské centrální bance, zahrnují také zákaz obchodování s drahými kovy a rozšíření seznamu osob a organizací, kterým jsou zmrazena konta a zakázán vstup do EU. Několik států, zejména Francie a Británie, dnes kritizovalo syrské referendum o ústavě. V době pokračujících bojů je nepovažují za věrohodné. Šéf francouzské diplomacie Alain Juppé je označil za maškarádu.