Sarkozy dnes v deníku Le Figaro zveřejnil prohlášení ke zjištění, že v posledních měsících v rámci vyšetřování údajného nelegálního financování jeho někdejší kampaně vyšetřovatelé tajně odposlouchávali některé jeho telefonické hovory. Obvinil vyšetřující soudce, kteří odposlechy nařídili, že porušili základní principy justice. Jejich postup přirovnal k praktikám bývalé tajné služby Stasi ve východním Německu.

Prezident François Hollande a další představitelé vládnoucí levice Sarkozyho slova ihned veřejně odsoudili. "Jakékoli srovnání (Francie) s diktaturou je nepřípustné. Naše země je demokratická, hrdá na to, že je uznávaná za kolébku lidských práv a že justice zde může jednat nezávisle," řekl podle agentury Reuters Hollande, který Sarkozyho porazil v předloňských prezidentských volbách.

Nejsme Stasi, ohradili se policejní odboráři

Předsedkyně hlavního pařížského soudu Chantal Arensová na adresu Sarkozyho zdůraznila, že vyšetřující soudci jsou ve Francii nezávislí a musejí mít možnost pracovat bez jakékoli zaujatosti. Proti přirovnání ke Stasi se také ohradila odborová ústředna důstojníků francouzské policie, která s vyšetřujícími soudci úzce spolupracuje.

"Nicolas Sarkozy hovoří o spiknutí, aby zmobilizoval pravici," zní dnes titulek odpoledníku Le Monde. Připomíná, že Sarkozy čelí vyšetřování v celkem asi šesti případech, kde je podezříván z ovlivnění arbitráže z roku 2008 ve prospěch jeho blízkého byznysmena Bernarda Tapieho na úkor státní kasy a dalších deliktů. Sarkozy veškerá obvinění odmítá.

Pravice se dnes podle AFP k výrokům Sarkozyho vyjadřovala zdrženlivě až odměřeně. "Reagoval jako muž, na kterého se denně útočí a který si myslí, že už je toho moc," vysvětlil Sarkozyho bývalý spolupracovník Henri Guaino.

"Nacházíme se v okamžiku zlomu, kdy si (pravicová) veřejnost a vedoucí štáby (pravicových formací) začínají klást otázku, zda nenastal čas přejít k jinému šampiónovi, například někdejšímu premiérovi Alainu Juppému," citovala AFP politologa Thomasa Guénolého.