„To je zneužívání veřejných prostředků. To je osobní pochybení, UMP nemělo platit," komentoval tehdy zaplacení pokuty bývalý premiér a dosud vlivná osobnost francouzské pravice Jean-Pierre Raffarin. Rozhořčení dali najevo i bývalí premiéři z řad UMP François Fillon a Alain Juppé.

Zaplacení dluhu je Sarkozyho osobní iniciativou, nikoli splněním nějaké právní povinnost. Cílem je ukázat svými činy, že se skutečně změnil, uvedl web francouzské rozhlasové stanice Europe 1.

„Rozhodl jsem se tuto pokutu sám uhradit. Zasílám vám šek ve výši 363.615 eur, který zbavuje politické hnutí, kterému předsedám, veškerých rozepří a námitek v této otázce," napsal podle rozhlasové stanice Sarkozy v dopise pokladníkovi UMP.

Sobotní zvolení Sarkozyho do čela UMP je jeho prvním velkým krokem na cestě za znovudobytí prezidentského postu. UMP ho v roce 2007 vynesl do Elysejského paláce, kde ho v roce 2012 vystřídal nynější prezident, socialista François Hollande. Ten si ale u voličů nyní stojí natolik špatně, že bude pravděpodobně vyřazen v prvním kole prezidentských voleb šéfkou protievropských nacionalistů Marine Le Penovou.

Podle dosavadních průzkumů veřejného mínění má Sarkozy velkou šanci Le Penovou ve druhém kole porazit. Předtím však bude třeba, aby sjednotil vnitřně rozpolcenou stranu UMP, která nemá jasný program. Dále bude muset vyhrát v primárkách, které se plánují na rok 2016, tedy rok před prezidentskými volbami.