Incident doprovázený přestřelkou s bezpečnostními složkami se odehrál jen 200 metrů od královského paláce a 400 metrů od posvátné Velké mešity. Právě na tuto mešitu hodlali fanatici zaútočit. O incidentu informovala agentura Reuters s odkazem na televizi Al-Arabíja. Záběry sdílené na sociálních sítí ukazují údajné místo činu plné trosek z exploze.

Policisté objevili tři teroristické buňky – dvě v Mekce a druhou v nedaleké Džiddě, druhém největším a nejbohatším městě v zemi. V posvátném městě Mekka proto obklíčili třípatrovou budovu ve čtvrti al-Aseelah, kde se ozbrojenci skrývali. Vzápětí se jeden z nich odpálil. Výbuch zdemoloval dům a zranil šest zahraničních návštěvníků i pět členů bezpečnostních složek zraněn. Muž s bombou patřil k nejhledanějším teroristům v zemi.

Do Mekky každoročně míří miliony muslimů v rámci poutě hadždž. Ta je povinností pro každého muslima, který ji může absolvovat. Saúdská Arábie je terčem opakovaných teroristických útoků ze strany samozvaného Islámského státu od konce roku 2014. Vloni na konci ramadánu při podobném útoku v Medině zemřeli čtyři lidé.

Zdroj: Youtube