Princ Abdalazíz bin Násir Saúd byl v úterý uznán vinným z vraždy sluhy, s nímž údajně udržoval homosexuální styk. Dvaatřicetiletý Bandar Abdalazíz byl nalezen 15. února mrtev v pokoji londýnského hotelu Landmark, který od ledna sdílel s princem.

Kamery umístěné v hotelovém výtahu zachytily prince, jak Bandara bije. Jeho tělo neslo stopy násilí napovídající o sexuálním podtextu. Měl například pokousané tváře. Příčinou jeho smrti bylo bití a udušení.

Prokurátor Jonathan Laidlaw tvrdil, že princ Bandara bil i v minulosti a že na mobilním telefonu uchovával záběry použitelné jako důkaz o sexuálním podtextu páchaného násilí. Laidlaw také řekl, že je sice nezvyklé soudit za vraždu prince, ale že to ukazuje, že "nikdo (v Británii) není výš než zákon".
Vražda se stala po návratu obou mužů z bouřlivé oslavy svátku sv. Valentýna. Princ při výslechu trval na tom, že si byli rovni a že s Bandarem jednal jako rovný s rovným. Oba prý byli heterosexuálové. Princ má údajně v Saúdské Arábii přítelkyni.

Přiznal se k neúmyslnému zabití

Přiznal se jenom k neúmyslnému zabití, nikoli k vraždě. Obhájce vyvracel jeho homosexualitu, za niž by princi hrozila v případě vydání do Saúdské Arábie smrt. Království se řídí islámským zákonem a homosexuální styk trestá smrtí.

O Abdalazízově příbuzenství se saúdskoarabským králem Abdalláhem nepanují jednoznačné informace. Podle AP je dědeček čtyřiatřicetiletého prince královým bratrem. Princ dle serveru BBC o sobě policii řekl, že jeho otec byl královým synovcem a matka královou dcerou. Agentura AFP prince označuje za panovníkova vnuka.