Oznámení o znovuotevření hranic pro katarské poutníky přišlo poté, co saúdský korunní princ Mohammed bin Salman přijal vyslance z Dohy, hlavního města Kataru. Bylo to první veřejné setkání zemí na této úrovni od počátku krize. Tisková agentura Saudi Press Agency oznámila, že princ Salman „povolil vstup katarským poutníkům do země, kteří chtějí vykonat svatou pouť“.

Japonská princezna Mako a její přítel Kei Komuro
Japonská princezna chystá opět zásnuby, odložila je kvůli živelné pohromě

Zároveň princ objednal soukromá trysková letadla patřící saúdským aerolinkám, aby na letišti v Doze „vyzvedla všechny katarské poutníky na jeho náklady“. Korunní princ také zdůraznil historické spojitosti mezi saúdským a katarským obyvatelstvem.

Saúdská Arábie už minulý měsíc uvedla, že katarští poutníci, kteří budou chtít vykonat svatou pouť do Mekky, budou do země vpuštěni. Zároveň ale zmínila, že musí počítat s jistými omezeními, například pro cestující letadlem, kteří by museli mít pro takovouto cestu povolení z Rijádu.

Katar
Katarská krize pokračuje. Země v blokádě podává mezinárodní stížnost u WTO

Naopak katarské autority uváděly, že Saúdská Arábie svatou pouť příliš politizuje. Své sousedy také nařkly z toho, že ohrožují cestu do Mekky tím, že na této cestě odmítají zajistit bezpečnost. „Je to gesto dobré vůle vůči obyvatelům Kataru, ne průlom v jednání s katarskou vládou,“ uvedl na Twitteru ke znovutevření hranic Ali Shihabi z think tanku Arabia Foundation, sídlícího ve Washingtonu.

Svatá pouť, kterou by měl každý muslim vykonat alespoň jednou v životě, se bude konat na začátku září. Vloni se jí zúčastnilo přes 1,8 milionu věřících.

Otec a syn Bushovi
Rodina Bushů se připojila ke kritikům Trumpa. Jeho poradní tým se rozpadl