"Kdyby byl její nepřiměřený trest i nadále vykonáván, bylo by to zbytečné prodlužování jejího trápení," řekl v Berlíně šéf RSF Christian Mihr, jehož citovala agentura DPA.

Dnes osmadvacetiletou Manningovou poslal americký vojenský soud na 35 let do vězení. Za mřížemi je tato bývalá příslušnice americké armády zatím šest a půl roku. Podle RSF jde ale již nyní o nejdelší pobyt ve vězení, který si kdo v USA odseděl za vyzrazení státního tajemství.

Před 11 dny oznámil právní zástupce Manningové, že se jeho klientka minulý měsíc již podruhé pokusila o sebevraždu. Vězeňská správa podle něj s odsouzenou špatně zachází. Manningová v září držela hladovku kvůli údajnému odpírání léků, které bere kvůli své transsexualitě.

Ještě jako vojín Bradley Manning byla Manningová před změnou pohlaví v roce 2013 odsouzena za to, že serveru WikiLeaks poskytla v letech 2009 a 2010 více než 700.000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Zveřejněné interní materiály naznačují porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek.

Manningová tvrdí, že vynesla dokumenty proto, že je "advokátka transparentnosti" a chce, aby byl americký lid lépe informován. Sama už také v minulosti sepsala žádost o milost. "Až v době, kdy jsem byl v Iráku a denně četl tajné armádní zprávy, jsem začal pochybovat o etice toho, co děláme," stojí v textu, který dříve představil novinářům advokát Manningové David Coombs.

Za propuštění Manningové bojuje rovněž mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.