"Dnes v plénu zaznělo jméno Václava Havla již vícekrát. Tento velký evropský státník by dnes oslavil 80. narozeniny," uvedl krátce po poledni před tradičním hlasováním v europarlamentu Schulz.

"Byl velkou osobností, svůj život věnoval boji proti diktatuře. Nejenže osvobodil tehdejší Československo z nadvlády komunismu, ale také vedl Českou republiku na cestě k jejímu přistoupení k Evropské unii. Je určitě přiměřené si v den jeho nedožitých osmdesátin tohoto muže připomenout," dodal předseda EP za potlesku europoslanců.

Václav Havel vystoupil se svým projevem v europarlamentu v roce 1994 a 2000. Právě první řeč připomněl dnes belgický europoslanec a bývalý premiér Guy Verhofstadt. "Václav Havel, bývalý český prezident, varoval tento sněm v roce 1994, že by Evropa mohla upadnout - a teď cituji - "do rukou nejrůznějších pošetilců, fanatiků, populistů a demagogů čekajících na svou chvíli a rozhodnutí rozvíjet naopak ty nejhorší evropské tradice," uvedl.

"Havlovi by dnes bylo 80 let a jeho varování je nyní mnohem aktuálnější než kdy jindy," dodal s tím, že vidět to je například na výzvách, kterým bude čelit příští Evropská rada, tedy summit hlav států a vlád na konci října v Bruselu. Konkrétně zmínil tři témata - tragédii v Sýrii, nadcházející brexit a evropské finanční zmatky.

Václav Havel se narodil 5. října 1936 a zemřel 18. prosince 2011. Jeho osobnost si dnes připomínají nejrůznějšími akcemi lidé v ČR i po celém světě.