Soud s devětaosmde­sátiletým Visinescem začal na konci září. Jde o vůbec první podobný proces, kterým se rumunská justice zabývá. Země si letos připomíná 25 let od pádu totalitního režimu.

Visinescu v letech 1956 až 1963 řídil vězení Ramnicu Sarat, kam byli zavíráni příslušníci elity a inteligence z předkomunistické éry. Čelí obvinění z mučení a z toho, že způsobil smrt dvanácti politických vězňů.

Podle agentury AP soud Visinescovi nařídil, aby se objevil na dalším státní 5. listopadu. Oznámil také, že mu zmrazil účty, ze kterých má být zaplaceno odškodné pro rodiny obětí. Podle agentury AFP chce na něj soud dokonce vydat zatykač.

Hrozba doživotního trestu

„Pan Visinescu se pokouší vyhnout spravedlnosti," uvedl historik a bývalý ředitel Rumunského ústavu pro vyšetřování zločinů komunismu Andrei Muraru. Visinescu jakákoli provinění odmítá, prý se jen řídil příkazy svých nadřízených.

Premiér Ponta dnes požádal ministra spravedlnosti, aby prošetřil případ bývalého disidenta Gheorghea Ursua, který byl v roce 1985 zabit ve vězení na příkaz tajné komunistické policie Securitate. Podlehl bití, kterému byl vystaven od vyšetřovatelů a spoluvězňů.

Jeho syn Andrei zahájil v úterý hladovku s cílem dosáhnout trestního stíhání někdejšího plukovníka státní bezpečnosti, který se podle něj v této kauze vyhnul spravedlnosti. V roce 2003 byli kvůli odpovědnosti za disidentovu smrt odsouzeni jiní dva policejní plukovníci, ale panuje přesvědčení, že do případu bylo zapojeno víc lidí.

Podle některých zdrojů poslala komunistická justice v Rumunsku do věznic a pracovních táborů více než 600.000 lidí. Rumunský právní řád u vážných zločinů nepřipouští promlčení. Visinescovi hrozí až doživotní trest.