"Africké státy patří k nejvstřícnějším a nejštědřejším na světě vůči uprchlíkům," řekl Guterres, který na summitu zastupuje OSN. "Těm, kteří potřebují pomoc, zůstávají africké hranice otevřeny, zatímco mnoho bohatých vyspělých států ve světě hranice zavírá," dodal podle agentury AP.

Čtěte také: Na ostrově Lesbos zemřel za týden zimou už třetí migrant

O imigračním výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který omezuje příjezd občanů sedmi muslimských zemí do USA, a o Trumpově exekutivním příkazu vybudovat zeď na hranici s Mexikem se Guterres přímo nezmínil. Přesto si jeho komentář vysloužil bouřlivý potlesk přibližně 2500 účastníků zahájení summitu, mezi kterými byli afričtí politici, diplomaté a úředníci.

Shromáždění dnes schválilo žádost Maroka, které chtělo do AU znovu vstoupit. Přijetí této země podpořilo 39 z 54 členských států AU, oznámila s odvoláním na několik afrických prezidentů agentura AFP.

Maroko opustilo Africkou unii v roce 1984 v reakci na to, že většina zemí bloku uznala členství sporného území Západní Sahary. To si Maroko nárokuje navzdory rezolucím OSN, jež požadují, aby se konalo referendum o jeho nezávislosti. Otázka Západní Sahary zůstává nedořešena, řekl podle zpravodajského serveru BBC senegalský prezident Macky Sall.

Komise AU si jako svého nového lídra dnes zvolila ministra zahraničí Čadu Moussu Fakiho. Ten vystřídá současnou vedoucí, kterou je jihoafrická diplomatka Nkosazana Dlaminiová-Zumaová.

Nový gambijský prezident Adama Barrow se na summitu neobjevil a poslal svého zástupce.

Čtěte také: Merkelová opět kritizovala Trumpa za postup v oblasti migrace