Europoslanec za bavorské křesťanské socialisty v oficiálním prohlášení připomněl, že i on se v letech 2010 a 2011 poklonil lidickým obětem a před deseti lety jménem sudetských Němců požádal Čechy o odpuštění za podíl tehdejší německé menšiny v Československu na nacistických zločinech.

Zopakoval rovněž svá slova z nedávného sudetoněmeckého srazu v Norimberku, kde uvedl, že sudetští Němci byli mezi oběťmi i pachateli nacistických zločinů. Neexistuje kolektivní vina, je jen kolektivní odpovědnost ve smyslu „Už nikdy znovu!", zdůraznil v prohlášení Posselt.

Gauck v dopise zaslaném českému prezidentovi Václavu Klausovi napsal, že si je Německo vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách a sdílí bolest nad oběťmi. „Myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem," poznamenal k 70. výročí těchto tragédií Gauck. Současně vyjádřil obdiv nad odvahou československých výsadkářů, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který se stal nacistům záminkou pro vymazání Lidic a Ležáků z mapy.

Klaus v odpovědi německému prezidentovi uvedl, že si jeho dopisu velmi váží a považuje ho za silný výrok o tragické době okupace a zločinech nacismu. Gauckovo gesto ocenili také další politici, přeživší pamětníci i čeští politologové a historici.