„Předsedové parlamentů uvítali zvolení nového předsedy Nejvyšší rady (parlamentu) a vytvoření nové vlády národní jednoty coby důležité kroky směrem ke konsolidaci státu a nezbytným reformám," uvádí se v textu prohlášení, které má ČTK k dispozici. Za Českou republiku text podepsali předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Předsedové parlamentů V4 zdůraznili „podporu zachování suverenity, nezávislosti, jednoty a územní celistvosti Ukrajiny" a očekávají, že „všechny zainteresované subjekty se zdrží jakéhokoli počínání, které by tomu mohlo bránit".

Předsedové parlamentů vnímají nedávné zvraty v ukrajinské společnosti jako důkaz toho, že „evropské hodnoty jsou součástí podstaty ukrajinského národa". Stabilizace musí podle nich zahrnovat přípravu svobodných a spravedlivých voleb i respektování evropských demokratických hodnot včetně práv národnostních, etnických a jazykových menšin.

Těší se na podepsání asociační dohody

Ti, kteří se nedávno dopustili zločinů proti nevinným civilistům, musí být hnáni k odpovědnosti, zdůraznili představitelé visegrádských zemí.

„Se zvláštním znepokojením sledujeme zprávy přicházející z Krymu. Je nezbytné, aby právě teď, když je v plném běhu proces politické stabilizace v Kyjevě, ostatní ukrajinské regiony podpořily demokratické změny v zemi," uvádí se v prohlášení nejvyšších představitelů parlamentů V4.

Šéfové parlamentů zdůraznili svou podporu posilování vztahů Ukrajiny s Evropskou unií a těší se na podepsání asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Vyjádřili přitom přesvědčení, že ani to není konečným cílem unijně-ukrajinské spolupráce.

Šéfové parlamentů se vyslovili mimo jiné pro urychlení procesu uvolňování vízové povinnosti a pro zvýšení počtu stipendií pro Ukrajince v rámci programu Erasmus.