"Osobním výnosem hlavy Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka je 'do zvláštního rozhodnutí' zakázáno přijíždět 49 největším podnikatelům, bývalým hodnostářům a politikům z regionu," napsal deník.

Seznam není sestaven podle abecedy, ale vyhlíží spíše jako žebříček nežádoucích. Jedničkou je vlivný oligarcha Achmetov, následovaný někdejší "šedou eminencí" Janukovyčova režimu Andrijem Kljujev a oběma vůdci ukrajinské parlamentní strany Opoziční blok Jurijem Bojkem a Borysem Kolesnikovem.

Součást příprav na volby

"Nežádoucí" lze podle listu rozdělit do tří skupin: bývalí vůdci Janukovyčovy Strany regionů žijící ve vynuceném exilu v Moskvě, nynější vůdci Opozičního bloku, vzniklého na troskách Strany regionů, a největší podnikatelé Donbasu. Podle deníku černá listina nejspíše odráží aktuální "konflikty zájmů" v Donbasu a nejmenovaný zdroj z povstalecké vlády označil seznam za součást příprav na volby, jakož i na zavedení nucené správy nad místními podniky oligarchů.

Zacharčenko by se podle pozorovatelů ve volbách snáze vypořádal s ukrajinskými pravičáky a nacionalisty, než s politiky Opozičního bloku, který by mohl nynějšímu režimu odčerpat hlasy. A to tím spíše, že Achmetov jako jeden z hlavních sponzorů této strany již prostřednictvím své nadace rozdal v Donbasu miliony potravinových balíčků - a to i penzistům, tvořícím pevné jádro místního voličstva.

Z podobných důvodů mají Doněck nyní zakázaný také bývalí starostové tohoto velkoměsta či jiní populární politici, na které Ukrajinci vydali zatykače jako na separatisty.

Za výmluvné list považuje, že v seznamu například chybí ukrajinský poslanec Juchim Zvjagilskij, osmdesátník, považovaný za legendu Doněcka i díky tomu, že horníci z jeho šachty dostávali výplatu včas a v ukrajinské měně a ochranka šachty z brigády Vostok také obsluhovala jediné fungující ukrajinské bankomaty ve městě.

Na listině je naopak Achmetovova příbuzná, poslankyně Tetjana Bachtejevová, která v Doněcku bývala primářkou a svého času tam dovezla inzulín pro děti. Zacharčenko se však s ní odmítl setkat.