Zadržený Kim Hak-song pracoval na Pchjongjangské univerzitě vědy a techniky (PUST) a byl zadržen 6. května, informovala severokorejská státní agentura  KCNA. Tři další občané USA jsou v současné době v Severní Koreji zadržováni.

Kim Čong-un a Donald Trump
Vzkaz z KLDR: Jaderný test provedeme kdykoliv a kdekoliv

KCNA uvedla, že "příslušná instituce" provádí "podrobné vyšetřování" údajných zločinů Kim Hak-songa. Zpráva neobsahuje žádné další podrobnosti. Úředník amerického ministerstva zahraničí řekl, že Washington "si je vědom zpráv o zadržení amerického občana v Severní Koreji" a dodal, že bude spolupracovat se švédským velvyslanectvím v Pchjongjangu, které zastupuje americké zájmy v Severní Koreji.

Kim Čong Un
Severní Korea tvrdí, že CIA plánovala zabít Kim Čong-una

Kim Hak-song se předtím označoval za křesťanského misionáře, který měl v úmyslu zahájit na tamní univerzitě experimentální farmu, informovala agentura Reuters. PUST je univerzita, která většinou učí děti elity Severní Koreje. Byla založena v roce 2010 korejsko-americkým křesťanským podnikatelem a velkou část nákladů financují americké a jihokorejské křesťanské charity. Na univerzitě vyučuje několik zahraničních lektorů.

Zadržení se objevuje v době zvýšeného napětí mezi Severní Koreou a USA. Pchjongjang hrozí, že provede nový jaderný test, zatímco USA vyslaly do oblasti válečnou loď a slíbily, že zastaví Severokorejský rozvoj jaderných zbraní. V pátek Severní Korea obvinila americké a jihokorejské agenty z toho, že se chystaly zabít nejvyššího severokorejského vůdce Kim Čong-una. Americká a jihokorejská vláda tato obvinění nekomentovaly. Zatčení Kim Hak-songa ho činí čtvrtým občanem USA, který je zadržován Pyongyangem.

Severní Korea i přes varování Západu pokračuje v testech raket schopných nést jaderné bomby
Trump o krizi s KLDR: Hrozí nám velký konflikt