The Sun vyjmenoval nebezpečí, která v takových místech číhají, ať už se jedná o drogy a drogové kartely, fanatické islamisty a další hrůzy číhající na každém kroku. V desítce nejnebezpečnějších měst se vedle již zmiňované Rakky a Neapole objevil například ukrajinský Kyjev, somálské Mogadišo, australský Perth nebo americké Saint Louis.

Čtenář by se mohl ptát, kde je například Palermo, centrum italské mafie, Paříž nebo Londýn, města otřásající se teroristickými útoky, nebo Mexiko, kde řádí drogové gangy, Rio de Janeiro se svými favelami?

Na záchraně lidí zpod trosek zříceného domu v Bombaji pracují hasiči, policie i dobrovolníci.
V Bombaji se zřítil dům, trosky pohřbily desítky lidí, nejméně osm nepřežilo

The Sun neoperuje s žádnými hodnoceními nebo statistickými daty, ale stanovil si šest hodnoticích kategorií, která o „nebezpečnosti“ města rozhodují: terorismus, lidská práva, nepokoje, vraždy, gangy, drogy. Například poslední tři měřítka jsou podle redaktora The Sun Guye Birchalla ta, která rozhodla o zařazení Neapole do seznamu britského deníku. „Pro Neapol je typické zabíjení ze strany mafiánů,“ píše redaktor.

Neapolský starosta Liuigi di Magistris řekl, že zpravodajství The Sun je vylhané. „Je to falešný a povrchní soud někoho, kdo zjevně neprožil život v Neapoli."

Mluvčí italského velvyslanectví v Londýně poznamenal, že Neapol rozhodně není zařazena v žádném oficiálním žebříčku nejnebezpečnějších měst světa. „V The Sun museli prodělat mozkovou příhodu, pletou si romány s realitou, když tohle město vybrali," napsalo italské velvyslanectví v prohlášení doplněné hashtagem „#FakeNews“.

Ilustrační foto
Kvóty na běžence jsou v pořádku, Brusel pokračuje v řízení i proti Česku

Kapsáři řádí, ale jinde je to horší

Pravdou je, že silnou pozici má v Neapoli zločinecký syndikát Cammora, řada notoricky známých představitelů zdejší mafie skončila za mřížemi. Pravdou je i to, že počet vražd vzrostl za posledních dvanáct měsíců z 38 na 77, občas se ve městě střílelo. Jak ale konstatuje list Corriere del Mezzogiorno, podobný růst zločinnosti je znatelný v celé Evropě.

Statistiky italského ministerstva vnitra hovoří o tom, že v Neapoli je nahlášeno během roku méně zločinů než v jiných italských městech. Na sto tisíc obyvatel to v roce 2016 činilo 4397 trestných činů, což je menší podíl než v Miláně nebo Římě. Co Neapol trápí, to je neklesající počet kapsářů a jejich zlodějen. Oproti roku 2015 zaznamenala policie o jedenáct procent víc kapesních kráděží. Pořád je to ale méně, než v Miláně, Rimini nebo Bologni.

Práskni svého hanobitele

Starosta Neapole letos na jaře vyhlásil kampaň v boji s „negativním hodnocení a zprávami o Neapoli“. Vznikla dokonce iniciativa Difendi La Citta (Chraň město), která vyzvala obyvatele, ať nahlásí každého, kdo by město hanobil.

Donald Trump s Vladimirem Putinem
USA zostřily sankce proti Rusku. Trumpovi navzdory

Neapol chce vynaložit více prostředků na propagaci města a vylepšení veřejných služeb. Pověst Neapole jako „města hříchu“ vyvracejí i některé názory cizinců žijících ve městě. Rob Vance ze San Franciska, který sem jezdí se svým partnerem, řekl serveru The Local: „Vždycky jsem slyšel, že Neapol je pro turisty velmi nebezpečná a netolerantní vůči gayům. Jezdíme sem již od roku 2007 a Neapol vřele doporučujeme rodině, přátelům.“

Protesty italské ambasády i čtenářů webové verze The Sun vedly nakonec k tomu, že deník z mapy a seznamu Neapol po deseti dnech vymazal. Nespokojení čtenáři psali například o tom, že Neapol je naopak na seznamu 25 měst, které mají více než 2500 let dlouhou historii.

Žebříček „regionů hrůzy“ podle The Sun:
·        Saint Louis, USA
·        San Pedro Sula, Honduras
·        Caracas, Venezuela
·        Kyjev, Ukrajina
·        Groznyj, Čečensko
·        Mogadišo, Somálsko
·        Rakká, Sýrie
·        Karáčí, Pákistán
·        Manila, Filipíny
·        Perth, Austrálie