Denis Karagodin při přebírání ceny poznamenal, že jeho bádání, vedené od roku 2012, ani nelze považovat za iniciativu - za ni spíše považuje to, že se mu ozvala vnučka jednoho z "tajných", kteří v lednu 1938 jeho pradědečka Stěpana, obviněného ze špionáže, zastřelili, a požádala jej o odpuštění.

Čtěte také: Putin dýchá Estoncům na záda

"Cílem mého dopisu je prostě říci, že teď vím o tak hanebné stránce v dějinách naší rodiny a že jsem plně na vaší straně," napsala vnučka pracovníka ministerstva vnitra Nikolaje Zyrjanova Julija. Právě ta si podle Karagodina cenu zaslouží.

Minulý měsíc nejstarší ruská nevládní organizace na ochranu lidských práv Memorial na internetu zveřejnila databázi desetitisíců pracovníků bývalé sovětské tajné služby NKVD, kteří v obávané represivní organizaci působili v letech 1935-39, kdy vrcholily krvavé represe Josifa Stalina. Pozůstalí po obětech stalinismu se tak mohou snáze dopátrat údajů o mučitelích a vrazích svých předků.

Kreml se ke zveřejnění dosud utajovaných dat postavil rezervovaně. Úřady již dříve zařadily Memorial, v jehož vedení svého času působili nejslavnější osobnosti sovětského disentu v čele s Andrejem Sacharovem, na seznam "zahraničních agentů".

Čtěte také: Sibiř zřejmě čeká masakr čtvrt milionu ohrožených sobů