„Stav, kdy uprostřed města dochází k takovým činům, je nepřípustný," řekl dnes Albers o silvestrovských událostech v okolí kolínského hlavního nádraží. Kolínská primátorka Henriette Rekerová na úterý svolala schůzku s představiteli policie.

Albers na tiskové konferenci sdělil, že na přilehlém náměstí se shromáždila asi tisícovka mladých mužů arabského vzhledu, jak uvedli svědci i policisté. Z tohoto davu se následně vyčlenily skupinky o 20 až 100 lidech, kteří pak obkličovali, okrádali a obtěžovali ženy. Albers v této souvislosti hovořil o sexuálních deliktech v masivní podobě a o znásilnění.

Útočníci pak své oběti připravili o mobilní telefony, kabelky či peněženky. Nejméně 15 žen bylo sexuálně obtěžováno. Některé z žen, které cituje list Die Welt, vypověděly, že je muži osahávali po celém těle.

Sexuální útoky

„Náhle jsem ucítila ruku na svém zadku, pak na prsou, nakonec mě osahávali všude," uvedla jedna z žen. „Jeden útočník sáhl do kalhot i policistce v civilu," sdělil Arnold Plickert z policejního odborového svazu.

Kolínská policie označila některé sexuální útoky jako snahu odvést pozornost obětí od kapesních krádeží.

V neděli u kolínského nádraží zadržela policie pět lidí, kteří se údajně podíleli na obtěžování žen a okrádání cestujících. Zda ale tyto činy souvisí s událostmi silvestrovské noci, není podle vyšetřovatelů jas­né.

Německá média nyní řeší otázku, kolik lidí se na incidentech v posledním dni roku podílelo a kdo útočníci byli. Jeden z vyšetřovatelů listu Kölner Stadt-Anzeiger řekl, že za krádežemi a obtěžováním nejsou uprchlíci, kteří v posledních měsících do Německa masově přicházejí. Nejmenovaní představitelé zemského ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska nicméně uvedli, že některé útočníky policie zná a že to jsou problémoví přistěhovalci ze severní Afriky, kteří do Německa přišli asi před dvěma lety jako běženci.