Za hrozbu pro bezpečnost v Česku dění na Ukrajině vnímá 55 procent respondentů, zatímco v dubnu to bylo 49 procent dotázaných. Ještě větší podíl, konkrétně 65 procent, tamní spory vnímá jako hrozbu pro evropskou bezpečnost, uvedlo CVVM.

O situaci na Ukrajině se podle průzkumu, který probíhal od 5. do 12. května na zhruba tisícovce respondentů, zajímalo 55 procent obyvatel starších 15 let. "Zájem se za poslední měsíc v podstatě nezměnil, nejvyšší byl v březnu (64 procent), tedy v době, kdy probíhal zábor Krymu," uvedlo CVVM v tiskové zprávě. Větší zájem mají muži a vzdělanější lidé. Mezi vysokoškoláky to bylo 73 procent.

Nepřehlednost

Situace na Ukrajině je pro Čechy poměrně nepřehledná. Podle CVVM má jen menšina z nich vytvořený jasný názor na to, co se na Ukrajině v současné době děje. Sedmapadesát procent respondentů odpovědělo, že neví, jaký postoj zaujmout. Zvikláni jsou přitom i ti, kteří se o Ukrajinu zajímají, v této skupině nejasný postoj vyjádřily dvě pětiny respondentů.

Tři čtvrtiny lidí si myslí, že Česká republika by se do řešení ukrajinského konfliktu neměla zapojovat. Nejvyšší podporu pro účast na řešení konfliktu má naopak OSN. S jeho působením souhlasí 54 procent dotázaných.