Alternativa pro Německo (AfD) měla loni nakročeno k dvouciferným volebním výsledkům, nyní paběrkuje kolem osmi procent preferencí. Šéfka strany Frauke Petryová se i proto před pár dny rozhodla nekandidovat v záříjových volbách do Spolkového sněmu. "Vyzývám stranu, aby se sjednotila. Naším cílem musí být aliance s dalšími stranami. Jen tak můžeme dospět do vlády a tím konat náš politický program," prohlásila zkraje kongresu.

Šéfka strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová
Krize německých populistů: šéfka strany AfD nepovede kandidátku

Odezva byla drtivá. Jak přinesla agentura Reuters, předsedkyně strany byla doslova vypískána; její spolustraníci v drtivé převaze volí směr nesmlouvavé opozice. Na námitky, že ryčnou a dryáčnickou rétorikou strana poztrácela hlasy, odpovědělo plénum dalším pískotem.

Sigmar Gabriel
Vicekancléř Gabriel: AfD se radikalizuje, měla by ji sledovat kontrarozvědka

Sjezd strany, již u nás aktivně podporuje třeba Václav Klaus st., pokračuje ve vyostřeném tempu.

V okolí sjezdové haly je rovněž rušno, sešli se zde příznivci a zejména odpůrci AfD. Účast v ulicích se odhaduje na 50 tisíc lidí. Zraněni byli dva policisté, policejní auto skončilo v plamenech.

Václav Klaus.
Nevracím se k otázce, co jsme tehdy mohli udělat lépe, říká Václav Klaus

Rokování AfD pokračuje, především se hledá lídr volební kandidátky. Zatím je dle Reuters jisté, že dosavadní spolupředseda strany Jörg Meuthen - dnes učinil stejný krok jako v úterý Frauke Petryová. 

Zdroj: Youtube