Tyto pohonné hmoty mají pocházet z vedlejších produktů vznikajících při výrobě jednoho ze skotských symbolů, napsala na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.

Palírna Tullibardine asi 50 kilometrů severozápadně od Edinburghu tento týden zahájila spolupráci s firmou spojenou s edinburskou Napier University. Chtějí „zbytky" z výroby whisky krmit bakterie produkující butanol. Tento alkohol se dá využívat kromě jiného jako palivo pro spalovací motory.

Hnojivo a krmivo

BBC připomíná, že whisky je ani ne desetina toho, co palírnu opouští. Po její fermentaci a pálení zůstávají zbytky jako drcené obilí a tekutina z destilačního zařízení. Obsahují hodně cukru a doposud se používají jako hnojivo nebo krmivo pro skot. Palírnu Tullibardine jejich likvidace ročně vyjde na 250.000 liber (bezmála osm milionů korun).

„Zbavujeme se nákladů a přeměňujeme je na něco, co má obchodní a společenskou hodnotu," řekl generální ředitel Douglas Ross o proměně vedlejších produktů pálení whisky na biopalivo. Projekt podporuje skotská vláda ze svého programu pro efektivní a k přírodě šetrné využívání přírodních zdrojů.