Sturgeonová, která stojí v čele skotské vlády usilující o odtržení od Británie, řekla, že plán odchodu Británie z EU, tak jak ho dnes představila premiérka Theresa Mayová, představuje "ekonomickou katastrofu" pro Británii a že Skotsko pro něj nehlasovalo.

Čtěte také: Tvrdý brexit! Mayová chce úplné oddělení Británie od EU

Skotové v loňském referendu hlasovali většinově pro setrvání v Evropské unii, zatímco většina Anglie a Walesu byla pro odchod.

Sturgeonová si dnes stěžovala, že předložila britské vládě sérii návrhů zohledňujících skotský postoj k EU, ale že není jediný náznak toho, že by na ně Londýn bral jakékoli ohledy.

"Nelze britské vládě dovolit, aby nás odvedla pryč z EU a z jednotného trhu bez ohledu na dopady pro naši ekonomiku, zaměstnanost, životní úroveň a naši pověst jako otevřené a tolerantní země, aniž by si Skotsko mohlo vybrat mezi touto a jinou budoucností," prohlásila skotská premiérka.

Mayové se podle Sturgeonové podařilo dnešními výroky dosáhnout toho, že je pravděpodobnější, že si Skotové budou opět vybírat. Naznačila tak opakování referenda o setrvání v Británii. V září 2014 se Skotové rozhodli zůstat ve svazku s Británií mimo jiné po varování z Londýna i z Bruselu, že by v případě odchodu zároveň opustili EU.