Pro miliony zahraničních turistů, kteří každoročně navštíví největší turecké město, stejně jako pro mnohé místní, je bloumání v úzkých uličkách trhu turecky nazývaného Kapali Çarşi a nákup klenotů či kožených výrobků, často padělků, nezbytnou součástí prohlídky Istanbulu. Trh, který v roce 2014 navštívilo přes 90 milionů lidí, je dokonce považován za nejnavštěvovanější místo na světě. Jeho 40.000 metrů čtverečních střech posloužilo v roce 2011 jako kulisa při natáčení bondovky s názvem Skyfall.

Na bazaru se však projevuje zub času. Postaven byl v roce 1450 za vlády sultána Mehmeda II. a po staletí byl zvětšován, ničen, rekonstruován či modernizován, a to velmi improvizovaně, často bez respektování historických skutečností.

Jestliže istanbulský bazar neztratil nic ze své živosti, má už svůj věk. Jeho uličky přestávají být schůdné, jeho oblouky se sklánějí a střechy rozpadají.

Vyhloubení příkopů

Istanbulská radnice se tedy rozhodla k zásadnímu kroku a počítá s tím, že bazaru dopřeje pořádný lifting. „Je to nejnavštěvovanější místo na světě, je tedy pro nás důležitý," říká starosta čtvrti Fatih Mustafa Demir, příbuzný všemocného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Tento projekt bude trvat deset let," dodává.

Odpovídají tomu i předpokládané náklady: v přepočtu 810 milionů Kč. Potřebné finance poskytnou především úřady.

Prioritou je vrátit bazaru stabilitu. „Velký bazar je postaven na pahorku a půda je prosáklá vodou," vysvětluje hlavní inženýr Okan Erhan Olfaz. „Půda už nedokáže udržet stavby, které se hroutí a kloužou po svahu směrem ke Zlatému rohu," citovala jej agentura AFP.

V uličkách tržiště budou postupně vyhloubeny příkopy. Na jejich dno budou položeny betonové tunely, jimiž bude stékat voda a déšť, a vedle nich svazky elektrických kabelů, které jsou dnes zavěšeny podél zdí. „Tyto štoly zajistí celistvost stavby pod zemí a stabilizují všechny sloupy stavby," uvádí hlavní inženýr Olfaz.

Majitelé více než 3000 butiků na Velkém bazaru, kteří jsou sdruženi do syndikátu, souhlasili s tím, že rovněž sáhnou do kapsy. „Zima je příliš chladná a v létě je příliš horko," říká prodavač kožených výrobků Kenan. „Doufám, že se to všechno brzy změní," dodává.

O nezbytnosti rekonstrukce jsou téměř všichni přesvědčeni, ale někteří mají obavy. Jde zejména o nájemce nejskromnějších obchůdků, kteří se obávají prudkého nárůstu nájemného.

Některá občanská sdružení, zvyklá na nucenou rekonstrukci města ze strany istanbulské radnice, již cítí v renovaci Velkého bazaru závan výnosné operace s nemovitostmi. Jde především o již oznámenou výstavbu dvou hotelů přiléhajících k tržišti, které podle nich ohrožují jeho historickou celistvost.

„Myslím, že se při tomto projektu příliš nemyslilo na kulturní a historickou identitu stavby. Z Velkého bazaru nesmí především vzniknout nějaké obchodní centrum," varuje prezident komory inženýrů v Istanbulu Cemal Gökçe.

Starosta čtvrti Fatih Demir odmítá tyto kritiky mávnutím ruky. „Jsme ve 21. století, není možné zachovat Velký bazar tak jak je. V tradici je třeba pokračovat, ale s přihlédnutím k potřebám dnešních lidí," prohlašuje.

První práce na rekonstrukci bazaru začnou letos na jaře.