Podle informací serveru aktuálne.sk neobsahuje novela zákona, kterou sepsalo ministerstvo zemědělství, žádný přímý zákaz chovu konkrétního psího plemene.

Po srpnovém smrtelném útoku pitbulla na ženu nedaleko Banské Bystrice přitom slovenští politici chtěli prosadit zákaz chovu pitbulů a bandogů. V reakci na to se lidé začali bojových plemen zbavovat a podle slovenských médií se jimi stále plní útulky.

Proti tomuto plánu byli ochránci zvířat, kteří v pondělí o zrušení zákazu jednali na ministerstvu. Na dnešek pak naplánovali protestní pochod chovatelé psů.

Úřad nakonec od zákazu ustoupil. Pravidla chovu celkem 14 plemen se ale podle novely velmi zpřísní. Jejich majitelé je budou muset na území obce vodit na vodítku s náhubkem, vyjma vyhrazených míst, které pro volný pohyb určí radnice. Novela má umožnit i efektivnější potrestání neodpovědných majitelů psů.

Pokud zákon projde parlamentem, zpřísněná pravidla budou platit kromě pitbulů a bandogů třeba pro chov kavkazského ovčáka, brazilské fily či amerického buldoka.