Jenže ta teď zvažuje krizový scénář – jeden z programů zrušit, tedy konkrétně sloučit Jednotku a Dvojku.

Televize není schopná realizovat své veřejnoprávní poslání tak, jak to určuje zákon. Od státu potřebuje peníze, tvrdí členové Rady STV.
Hrozí finanční kolaps televize, management přemýšlí, že jedním z radikálních řešení by mohlo být právě sloučení programů. Na to by ale bylo nutné změnit zákon.

Účetní ztráta 18 milionů eur prý ohrožuje i sestavení rozpočtu na příští rok. Ztráta se zvětšuje i proto, že se finančně nedaří ani sportovní Trojce a na reklamě vydělala televize výrazně míň, než čekala.

Boj o přežití

Suma, kterou plánuje stát dát STV, je podle generálního ředitele (bývalého komunistického funkcionáře) Štefana Nižňanského jen „boj o holou existenci a přežití“.

Televize je podle něj dlouhodobě poddimenzovaná.
„Každý rok naříkají, otázka zní, jak hospodaří s tím, co mají, jaký je tam management, kam se poděly peníze, jaké smlouvy podepisovali,“ kroutí hlavou premiérka Iveta Radičová.

Pokud by se zákon nezměnil a STV by měla nadále provozovat oba základní programy, měl by její dluh podle ředitele uhradit stát.
O Slovenské televizi se říká, že pokud má k něčemu opravdu daleko, tak k veřejnoprávnosti. Ačkoliv se za dvacet let v jejím vedení vystřídalo 14 ředitelů, zájem o vysílání upadá. Například diskusní pořady byly po celou dobu bývalé vlády terčem kritiky. Do studií byli zváni často jen zástupci koalice.

Tehdejší premiér Robert Fico dokonce diskutoval „sám se sebou“. A to i v případě, kdy před kamerami lidem sděloval, jak špinavé jsou stranické peníze konkurenční SDKÚ-DS. Co Slováky ještě dráždí? Zatímco televize propouští, ředitel dostal za loňskou práci odměny přes 12 tisíc eur (přes 300 tisíc korun).