Levicový kabinet premiéra Roberta Fica slíbil odborům pětiprocentní zvýšení platů, což by si v příštím roce vyžádalo kolem 60 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun). Další peníze na platy by školy měly získat pouze přerozdělením balíku peněz, který už nyní směřuje do školství. To by znamenalo, že učitelé si přilepší asi o 7,5 procenta.

„Rada (odborového svazu) pokládá návrh za neadekvátní, návrh nesplňuje požadavky," řekl Ondek. Rozhodnutí nepokračovat ve stávce odůvodnil tím, že v období před Vánocemi odbory nechtějí zkomplikovat situaci rodičům žáků. Odbory ovšem neodmítly nabídku Ficova kabinetu, aby pedagogové starší 55 let s alespoň 25letou praxí získali definitivu, tedy ochranu před propuštěním.

Celostátní demonstrace

Pokud se školské odbory v příštích dnech s představiteli vlády na splnění svých požadavků nedohodnou, příští týden uspořádají podle Ondeka sérii demonstrací po celé zemi.

Platy učitelů na Slovensku patří k nejnižším ve srovnání s jejich kolegy v zemích sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Mzda zaměstnanců ve slovenském školství podle odborů dosahuje 662 eur (16.700 korun) měsíčně, což je o 15 procent méně než průměrný výdělek v zemi pod Tatrami.

Zatím není jasné, zda s rozhodnutím odborů nepokračovat ve stávce budou souhlasit všechny školy. Část učitelů zejména z Bratislavy kritizovala už rozhodnutí stávkového výboru přerušit stávku a v protestní akci pokračovala. Na několika shromážděních uspořádaných v Bratislavě a Trenčíně požadavky nespokojených pedagogů podpořily i stovky studentů.