Slovensko v současnosti není atraktivní destinací pro filmaře. Také domácí režiséři podle Maďariče často připravují své snímky v Česku. Na Slovensku také chybí filmařská infrastruktura. To by se ale mohlo změnit po nedávno ohlášeném záměru soukromé firmy Solid Enterprise postavit na okraji Bratislavy nová filmová studia.

"Pokud filmová produkce proinvestuje na Slovensku alespoň dva miliony eur, tak dostane od státu dotaci ve výši 20 procent z této částky," řekl Maďarič. Dodal, že nárok na státní podporu by tak měly získat filmy s celkovým rozpočtem alespoň pět milionů eur (130 milionů korun). Dotační program se nebude vztahovat na pornografické snímky ani filmy propagující násilí nebo kratší než 70 minut.

Nová pracovní místa

Od poskytování pobídek si ministerstvo kultury kromě přilákání velkých filmových produkcí slibuje rozvoj služeb a vytvoření nových pracovních míst na Slovensku. Návrh ministerstva musí schválit parlament, ve kterém má jednobarevná vláda premiéra Roberta Fica pohodlnou většinu.

Při přípravě pobídek pro filmařské společnosti se Slováci inspirovali podobným systém v Česku nebo Maďarsku. Slovenský program podle Maďariče umožní jednodušší přístup k dotacím, jejichž výše nebude omezena. Ministr uvedl, že Česko loni na podporu filmové produkce vynaložilo v přepočtu 13,1 milionu eur a Maďarsko 8,4 milionu eur.

Maďarič upozornil, že na Slovensku zatím chybí potřebná filmařská infrastruktura. Slovenští filmaři ztratili zázemí v 90. letech po privatizaci bratislavského filmového studia Koliba, které se nachází v lukrativní části slovenské metropole. Letos na jaře společnost Solid Enterprise ale předložila úřadům záměr výstavby studií pro filmovou a televizní tvorbu na okraji Bratislavy blízko hranic s Rakouskem a Maďarskem. Náklady na projekt ve výši 60 milionů eur by měli uhradit zahraniční investoři, se spuštěním provozu se počítá za dva roky.