Grassalkovichův palác v centru Bratislavy, který je úředním sídlem hlavy státu, nabízí jen malý byt v podkroví. Jistou dobu v něm bydlel bývalý prezident Rudolf Schuster, ale po jeho vážné nemoci prezidentská kancelář zakoupila vilu v lukrativní části slovenské metropole. Později se ovšem ukázalo, že ani tyto prostory nesplňují podmínky pro důstojné bydlení státníka a pro přijímaní zahraničních návštěv.

Zajistit odpovídající služební byt pro prezidenta se v uplynulých letech nepodařilo. „Prezidentská kancelář nyní nedisponuje vhodnými reprezentačními prostory pro ubytování hlavy státu," řekl Gašparovičův mluvčí Marek Trubač.

Současný slovenský prezident se už dříve netajil, že nepotřebnou vilu v Bratislavě hodlá prodat a peníze využít na financování opravy zchátralého zámečku v Rusovcích na okraji Bratislavy. Do poloviny června, kdy Gašparovičovi skončí druhé pětileté funkční období, se mu ale prodej dotáhnout do konce patrně nepodaří.

Rekonstrukce zámečku v Rusovcích, kde by prezident mohl být během výkonu své funkce v budoucnu ubytován, ovšem ještě nezačala a podle odhadů si vyžádá několik desítek milionů eur. Historickou stavbu po plánované opravě chce stát využívat na reprezentační ú­čely.

Gašparovič ve svém

Gašparovič bydlí ve své vile v obci Limbach, vzdálené od prezidentského paláce asi 20 kilometrů. Jeho dům střeží ochranka a Gašparoviče také vozí do prezidentského paláce, kde hlava státu přijímá návštěvy.

Služební rezidence se prozatím nedočká ani nově zvolený prezident Kiska. Prezidentská kancelář ale nebude nucena narychlo zajišťovat ubytování pro jednapadesátiletého rodáka z Popradu, který byl zvolen hlavou státu v březnové přímé volbě. Milionář Kiska se už nechal slyšet, že otázku bydlení během výkonu prezidentské funkce si vyřeší sám a že nehodlá zatěžovat daňové poplatníky. Kiska, jenž zbohatl na prodeji podílů ve finančních společnostech, dříve také prohlásil, že prezidentský plat věnuje charitě.