Kvůli obavám, že by někteří podnikatelé mohli během lednového přechodu ze slovenské koruny na euro neúměrně zdražovat, prosadila vláda premiéra Róberta Fica novelu trestního zákona, která si má na nepoctivce došlápnout. A také jim řádně pohrozit.

Zákon zároveň dává úřadům výjimečné pravomoci.

Trestného činu se dopustí ale jen ti obchodníci, kteří budou prodávat za vyšší než regulované ceny. Zákon by měl začít platit od 20. prosince.

„Mým cílem je, aby na vás nekalí obchodníci nevydělávali a neožebračovali vás,“ pronesl už v září slovenský ministr spravedlnosti Štefan Harabín. Tehdy parlament schválil speciální zákon umožňující zásahy do cen.

Ministerstva dopravy, zemědělství nebo školství budou moci až do konce roku 2009 dohlížet na ceny u podnikatelů, kteří pod ně spadají. Pokud zdraží víc, než je „přiměřené a ve veřejném zájmu“, nebo by to ohrozilo dostupnost zboží, příslušné ministerstvo zasáhne a cenu zreguluje. A když obchodník bude přesto dál zdražovaz, hrozit mu bude půl roku až tři roky vězení.

Opozici se zasahování do cen nelíbí. „Obavy z případného zasahování státu se projevily tím, že si spousta obchodníků řekla, „zdražíme teď, dokud je ještě čas,“ kritizuje zákon exministr financí Ivan Mikloš.

Samotní podnikatelé si myslí, že vláda lidi zbytečně straší a z malých obchodníků rovnou dělá „podezřelé“, kteří by se při přechodu na euro chtěli obohacovat.

„Není to tak. Na případné zdražování nemá ani nebude mít vliv euro. Ceny rostou proto, že se zdražují energie, benzín a potraviny všude ve světě, ale rozhodně to nesouvisí s přechodem na euro. Jakékoli zásahy narušují tržní prostředí,“ kritizoval zákon v deníku Sme šéf Slovenské asociace malých podniků Vladimír Sirotka.

Vláda také zřídila samostatný orgán pro kontrolu cen: Cenovou radu. Ta zjistila, že přechodu na euro zatím nikdo výrazně nezneužívá.

Přesto už má v hledáčku zubaře, autoškoly a městská parkoviště. Nelíbí se jí ceny, které si dotyční v porovnání se sousedními zeměmi účtují.

Slovenští poslanci navíc ve čtvrtek schválili i další opatření regulující trh. Stát bude moci vetovat zvyšování cen plynu v zemi.